Siła d♥broci. 4, ostatnie s potkanie Caritas w w Olivia Business Centrer.

To już ostatnie, czwarte spotkanie z cyklu „Siła dobroci. Kulisy Caritas”, na które z ogromną przyjemnością Państwa zapraszamy. Odbędzie się ono w piątek, 27 kwietnia 2018 roku, o godzinie 17.30. Miejscem wydarzenia będzie tradycyjnie Sky Club w Olivia Business Centre. To spotkanie zostanie poświęcone tym, bez których wszystko to, co zobaczyliśmy na poprzednich spotkaniach nie byłoby możliwie – a więc wolontariuszom. Głównym punktem programu będzie oficjalna premiera teledysku „Pełne zanurzenie”, będącego kwintesencją działalności gdańskiej Caritas.

Przedsiębiorcy, wolontariusze, opiekunowie, kierownicy i sympatycy Caritas, dziennikarze oraz osoby współpracujące przy produkcji teledysku – wszyscy oni spotkają się w jednym miejscu, by wspólnie pokazać, że dobro jest wszędzie, w każdym z nas. Tego wieczoru wolontariusze opowiedzą o tym, czym jest dla nich wolontariat i co sprawia, że każdego dnia są gotowi bezinteresownie nieść pomoc potrzebującym. Gościem specjalnym będzie trenerka olimpijska, Hanna Klimek – Włodarczyk  pracująca z niepełnosprawnymi dziećmi i młodzieżą Caritas, która podzieli się swoimi wieloletnimi doświadczeniami. Nie zabraknie też gier i zabaw, podczas których dowiemy się, co tak naprawdę w życiu jest ważne, jak odnaleźć w sobie dobro i zanurzyć się w nim, dając innym wsparcie, miłość i nadzieję.

Gwoździem programu będzie premiera teledysku „Pełne zanurzenie”, który został nagrany, by choć na chwilę zatrzymać pęd życia, w jaki dajemy się wciągnąć każdego dnia i pokazać ideę działania Caritas przy Archidiecezji Gdańskiej. Czym był dla nich udział w nagraniu? Jak silna jest w nas potrzeba niesienia pomocy? O tym w panelu dyskusyjnym opowiedzą Kuba Kornacki (autor piosenki), Maciej Konopinski (aktor), Marek Demczuk (producent) oraz pozostałe osoby, zaangażowane w powstanie teledysku. W krótkim filmie zobaczymy też kulisy jego powstania.

- Wolontariat to bardzo ważna część działania naszej organizacji. To właśnie wolontariusze poprzez swoją wrażliwość i bezinteresowność dają innym to, czego najbardziej potrzebują – wsparcie w codziennych działaniach, motywację i nadzieję, wywołując tym uśmiech na ich twarzach. Wolontariuszem może być każdy, wystarczy tylko odkryć w sobie dobro i radość dzielenia się. Takie możliwości mamy na wyciągniecie ręki, między innymi w Caritas Archidiecezji Gdańskiej - mówi Marta Szulc, Sekretarz Zarządu CARITAS Archidiecezji Gdańskiej. – Jednak wspierać możemy na różne sposoby, m.in. poprzez przekazanie żywności, ubrań, datków czy 1% podatku na codzienne funkcjonowanie placówek – dodaje.

Podczas spotkania będzie można obejrzeć wystawę fotograficzną „Wolontariat. Dumni z projektów”. Na gości czeka też słodki poczęstunek, by przy kawie lub herbacie porozmawiać o tym, co w życiu jest tak naprawdę ważne.

Przypominamy, że cały cykl spotkań „Kulisy Caritas” wspiera kampanię 1% dla Caritas Archidiecezji Gdańskiej, której celem jest przekazanie 1% podatku na wsparcie szeroko zakrojonych działań organizacji. Zapraszamy 27 kwietnia do Olivia Business Centre! Na spotkaniu dowiedzą się Państwo więcej!

Agenda:

17.30 – 17.40 – Przywitanie gości