Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, z siedzibą przy al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot wpisana do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej o numerze NIP 9570657546, dalej zwana Administratorem.

Twoje dane przetwarzane są przez nas w celu świadczenia naszych usług oraz w wypadku wyrażenia stosownych zgód w celach statystycznych, zapewnienia większego bezpieczeństwa usług, a tym samym wykrywania ewentualnych nadużyć.

Dane przetwarzane są w celu wykonywania łączących nas z Państwem umów, zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)

Dane będą przetwarzane do czasu odwołania wyrażonej przez Państwa zgody lub na czas wykonania łączącej nas z Państwem umowy i spełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa. Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także w wypadku udzielenia zgody wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym, cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem.

Zostań wolontariuszem

Osoby, które chciałyby poświęcić swój wolny czas na działanie w ramach wolontariatu CARITAS Archidiecezji Gdańskiej mogą wykorzystać swój potencjał i energię w następujących grupach:

Wolontariusze Placówek:
- w Świetlicach dla dzieci i młodzieży:
 pracują z dziećmi w wieku szkolnym i młodzieżą.
Pomagają dzieciom w odrabianiu lekcji, organizują im czas wolny, uczą jego efektywnego wykorzystania, prowadzą zajęcia tematyczne. W celu nawiązania kontaktu z koordynatorem wolontariatu danej placówki patrz zakładka - Kontakt dla wolnotariatu.
- w Placówkach Opiekuńczo-Medycznych: zajmują się bezpośrednią opieką nad chorymi, dotkniętymi chorobami nowotworowymi oraz niepełnosprawnymi. Pełnią przede wszystkim rolę wspomagająco-towarzyszącą. Aby przygotować wolontariuszy do tej roli prowadzimy szkolenia. W celu nawiązania kontaktu z koordynatorem wolontariatu danej placówki patrz zakładka - Kontakt dla wolnotariatu.

Wolontariusze Centrum Wolontariatu w Gdańsku-Wrzeszczu:  to grupa w każdej potrzebie – nie tylko nagłej. Podczas akcji pełnią różne role, stosownie do swoich możliwości i umiejętności.
W wakacje i na zimowiskach stanowią kadrę opiekuńczo - wychowawczą, która zajmuje się dziećmi i młodzieżą spędzającymi wakacje i ferie zimowe w ośrodkach i na obozach Caritas. Wśród wolontariuszy są osoby z uprawnieniami pełniący funkcję wychowawcy, oraz osoby, które nie posiadają kwalifikacji i  pełnią funkcje pomocników wychowawców.
Dbając o podnoszenie kwalifikacji wolontariuszy Caritas Archidiecezji Gdańskiej organizuje corocznie kursy podczas których można zdobyć uprawnienia wychowawcy kolonijnego lub kierownika kolonii, ratownika WOPR, instruktora IRR. Dla nich także, co miesiąc organizujemy bezpłatne warsztaty - SZKOŁĘ WYCHOWAWCÓW.

Wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas:  którzy angażują się w służbę chorym, biednym, opuszczonym w ramach konkretnych parafii. Realizują pomoc podobną do działalności realizowanej przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej docierając wszędzie tam, gdzie pomoc jest możliwa i potrzebna.
Odpowiedzialni - patrz zakładka Parafialne Zespoły Caritas

Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas :są to zarówno pedagodzy oraz asystenci kościelni, którzy tworzą tą formację w swoich szkołach wraz ze swoimi uczniami działający na Tereni szkół oraz wokół nich. Aktywnie włączają się w dzieła Caritas Gdańskiej niosąc pomoc bliźnim. Odpowiedzialni - patrz zakładka Szkolne Koła Caritas.

JEŻLI JESTEŚ ZAINTERESOWANY/A REALIZACJĄ SWOJEJ OSOBY W WOLONTARIACIE CARITAS SKONTAKTUJ SIĘ Z WYBRANĄ PRZEZ CIEBIE OSOBĄ, ABY UZYSKAĆ POTRZEBNE INFORMACJE!!!