Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Pomorska Akademia Wolontariatu

"POMORSKA AKADEMIA WOLONTARIATU"

Caritas Archidiecezji Gdańskiej rozpoczęła projekt o nazwie „Pomorska Akademia Wolontariatu”, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

Wartość projektu: 443 478,50 zł

Dofinansowanie projektu z Funduszy Europejskich: 373 763,67 zł

Program skierowany jest do:

• studentów kształcących się na trójmiejskich uczelniach  wyższych,  w ostatnich 2 latach studiów I lub II stopnia
  • osób niepełnosprawnych

Cel projektu: podniesienie kompetencji społecznych osób młodych tj. w wieku 18-29 lat poprzez zaangażowanie się w aktywność społeczną polegającą m.in. na udziale w długoterminowym wolontariacie, szkoleniach i inicjatywach w okresie od 01.2019 do 12.2020r.

Co oferujemy:

• Praktyki  w ramach długoterminowego wolontariatu w wybranej placówce (ok. 10 miesięcy, po min. 8h w miesiącu)
  • Szkolenia i warsztaty tematyczne
  • Coaching
  • Realizacja wymyślonych i przygotowanych przez siebie inicjatyw
  • Certyfikat podsumowujący zdobyte doświadczenie
  • Bezcenne doświadczenie nabyte podczas pracy w placówkach Caritas

Z uwagi na różnorodne działania naszej instytucji i dużą ilość placówek, zainteresowani studenci na pewno znajdą dla siebie miejsce w przestrzeniach takich jak:

• zajęcia i korepetycje dla dzieci i młodzieży w świetlicach
  • opieka, zajęcia i terapie dla seniorów oraz osób chorych
  • działania w hospicjum
  • zajęcia z osobami niepełnosprawnymi
  • e- wolontariat (tworzenie grafik, udzielanie porad itp.)
  • wolontariat akcyjny, administracyjny

Planowane efekty:

• podniesienie kwalifikacji i umiejętności społecznych przydatnych na rynku pracy,  które będą wykorzystywane w pracy społecznej oraz po zakończeniu projektu.
  • Liczba osób młodych poniżej 30 lat, które podniosły kompetencje społeczne przydatne na rynku pracy- 81 osób
  • Liczba osób młodych poniżej 30 lat objętych wsparciem w programie (Program „Młodzież solidarna w działaniu”)- 90 osób
  • Liczba osób poniżej 30 lat z niepełnosprawnościami objętych wsparciem w programie- 18 osób

Osoby chętne prosimy o zgłaszanie się na adres mailowy: jknaak@caritas.gda.pl