Ośrodek Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem na lata 2019 - 2021

Współfinansowano ze środków – Funduszu Sprawiedliwości

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, iż na mocy umowy zawartej z Ministrem Sprawiedliwości na powierzenie realizacji zadań ze środków Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej – Funduszu Sprawiedliwości w zakresie udzielania pomocy osobom pokrzywdzonym przestępstwem oraz osobom im najbliższym, udzielania pomocy świadkom i osobom im najbliższym dla jednostek niezaliczanych do sektora finansów publicznych i niedziałających w celu osiągnięcia zysku, w tym stowarzyszeń, fundacji, organizacji i instytucji na lata 2019 – 2021, Caritas Archidiecezji Gdańskiej utworzyła w swojej strukturze Okręgowy Ośrodek Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem oraz trzy Lokalne Punkty Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem.

Pomoc dla osób pokrzywdzonych przestępstwem, świadków i osób im najbliższych udzielana jest w następujących lokalizacjach:

1). Okręgowy Ośrodek Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem - Centrum Pomocowe Caritas im. Jana Pawła II, ul. Fromborska 24, 80-389 Gdańsk
E-mail: opopp@caritas.gda.pl

W Okręgowym Ośrodku pokrzywdzeni przestępstwem, świadkowie oraz osoby im najbliższe będą miały zapewniony dostęp do osoby pierwszego kontaktu w dniach:
poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek - w godzinach 8.00 - 15.00
środa -   w godzinach 13.00 - 20.00
sobota - w godzinach 11.00 - 15.00

2). Lokalny Punkt Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem - przy Parafii rzymsko-katolickiej pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, ul. Wojska Polskiego 37, 83-000 Pruszcz Gdański
W Lokalnym Punkcie Pomocy w Pruszczu Gdańskim pokrzywdzeni przestępstwem, świadkowie oraz osoby im najbliższe będą miały zapewniony dostęp do osoby pierwszego kontaktu w dniach:
piątek - w godzinach 9.00 - 13.00
E-mail: opopp@caritas.gda.pl

3). Lokalny Punkt Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem - siedziba Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Aleja Niepodległości 778, 81-805 Sopot

W Lokalnym Punkcie Pomocy w Sopocie pokrzywdzeni przestępstwem, świadkowie oraz osoby im najbliższe będą miały zapewniony dostęp do osoby pierwszego kontaktu w dniach:
poniedziałek - w godzinach 9.00 - 13.00
E-mail: opopp@caritas.gda.pl

4). Lokalny Punkt Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem - Specjalny Ośrodek Szkolno-

Wychowawczy, ul. Warszawska 52, 82-100 Nowy Dwór Gdański

W Lokalnym Punkcie Pomocy w Nowym Dworze Gdańskim pokrzywdzeni przestępstwem, świadkowie oraz osoby im najbliższe będą miały zapewniony dostęp do osoby pierwszego kontaktu w dniach:

wtorek - w godzinach 9.00 - 13.00
E-mail: opopp@caritas.gda.pl

Dodatkowo osoby pierwszego kontaktu świadczą całodobowy dyżur telefoniczny przez 7 dni w tygodniu pod numerem telefonu +48 668 928 431.

Działalność Ośrodka obejmie:

1) organizowanie i finansowanie pomocy prawnej

2) organizowanie i finansowanie pomocy tłumacza

3) pokrywanie kosztów związanych z psychoterapią, pomocą psychiatryczną lub psychologiczną

4) organizowanie i finansowanie pomocy udzielanej przez osobę pierwszego kontaktu

5) pokrywanie kosztów świadczeń zdrowotnych, lekarstw i wyrobów medycznych

6) organizowanie i finansowanie szkoleń i kursów podnoszących kwalifikacje zawodowe oraz pokrywanie kosztów egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe

7) pokrywanie kosztów czasowego zakwaterowania lub udzielania schronienia

8) finansowanie okresowych dopłat do bieżących zobowiązań czynszowych i opłat

9) finansowanie przejazdów środkami komunikacji publicznej lub pokrywanie kosztów transportu związanych z uzyskiwaniem świadczeń

10) pokrywanie kosztów żywności lub bonów żywnościowych

11) pokrywanie kosztów zakupu odzieży, bielizny, obuwia, środków czystości i higieny osobistej

12) finansowanie kosztów zorganizowanego wyjazdu uprawnionego małoletniego

13) zakup urządzeń i wyposażenia.