OWES - NADWIŚLAŃSKI

OŚRODEK WSPARCIA EKONOMII SPOŁECZNEJ DOBRA ROBOTA NA SUBREGION NADWIŚLAŃSKI

OWES odpowiada za rozwój ekonomii społecznej (eS) w Subregionie Nadwiślańskim. Celem przedsięwzięcia jest rozwój i wzmocnienie potencjału rozwojowego podmiotów eS ukierunkowane na wzrost zatrudnienia i aktywności społecznej os. zagrożonych ubóstwem i/lub wykluczeniem społecznym. Cele szczegółowe: wzmocnienie 175 PES, utworzenie 65 PES poprzez kompleksowe wsparcie dla pracowników/czek PES, zapewnienie wsparcia merytorycznego dla rozwoju kadry istniejących 175 PES, w tym SpS, promocja eS i zatrudnienia w sektorze, wsparcie 625 osób w zakresie zakładania, prowadzenia i wzmocnienia podmiotów eS poprzez wsparcie, merytoryczne, finansowe, pomostowe, wypracowanie długofalowego modelu działania OWES i SpS, z naciskiem na pozyskanie trwałych, długofalowych źródeł finansowania. OWES powołany przez 6 partnerów (Komitet Sterujący) realizować będzie zadania we współpracy z partnerstwem lokalnym (Radę Programową tw. 13 podmiotów ngo, jst, instytucje otoczenia biznesu, które podpisały list intencyjny oraz PUP-y), animując zasoby środowiska do tworzenia trwałych rozwiązań w obszarze eS w 4 powiatach Subregionu. Instrumenty OWES: usługi animacji lokalnej, usługi rozwoju eS (inkubacyjne), usługi wsparcia istniejących PES. Ze wzg. na różnorodność cech, status grup docelowych Partnerzy zrealizują wsparcie w ramach ścieżek wsparcia odpowiednio dobranych poprzez doradztwo o charakterze strategicznym. W wyniku działalności OWES: 125 grup inicjatywnych wypracuje założenia dot. utworzenia podmiotu eS, 20 środowisk przystąpią do wspólnej realizacji przedsięwzięcia mającego na celu rozwój eS, utworzonych zostanie 145 miejsc pracy dla osób wskazanych w definicji przedsiębiorstwa społecznego oraz 65 ngo utworzy działalność odpłatną pożytku publicznego lub działalność gospodarczą utworzonych, powstanie 100 miejsc pracy w przeliczeniu na pełne etaty utworzonych w we wspartych przedsiębiorstwach społecznych, średnio o 5% w roku wzrosną obroty przedsiębiorstw społecznych objętych wsparciem.

Wartość projektu: 14 120 385,40 zł

Wartość dofinansowania: 12 836 714,00 zł

Partner Wiodący:

-          Fundacja Pokolenia

Partnerzy projektu:

-          Caritas Archidiecezji Gdańskiej

-          Stowarzyszenie „Obszar Metropolitalny Gdańsk-Gdynia-Sopot”

-          Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna sp. z o.o.

-          Organizacja Pracodawców „Pracodawcy Pomorza”

-          Stowarzyszenie „Towarzystwo Pomocy im. Świętego Brata Alberta Koło Gdańskie”

Okres realizacji projektu 01.10.2016 – 30.11.2021

Projekt jest realizowany na poniższym obszarze:

-          Powiat malborski

-          Powiat sztumski

-          Powiat starogardzki

-          Powiat kwidzyński

Caritas Archidiecezji Gdańskiej odpowiada za poniższe zadania:

-Szkoła Menagerów Ekonomii Społecznej (SMES) – łącznie 5 edycji, 126 godzin w ramach jednej edycji oraz 10 godzin coachingu na uczestnika, praktyki dla uczestników.

SMES skierowany jest do liderów lub członków spółdzielni socjalnej, organizacji pozarządowej prowadzącej działalność gospodarczą lub organizacji podejmującej działania odpłatne statutowe albo organizacji, która chciałaby założyć działalność gospodarczą albo przedstawicieli grupy inicjatywnej przygotowującej się do powołania podmiotu ekonomii społecznej.

-Edukacja o ekonomii społecznej w szkołach – prowadzenie warsztatów w szkołach 10 h/szkołę

Dokumenty do pobrania:

-          formularz zgłoszeniowy do projektu

-          deklaracja uczestnictwa

-          oświadczenie o przetwarzaniu danych osobowych

Więcej informacji:

-www.fundacjapokolenia.pl, www.dobrarobota.org