Żółty talerz

Warszawa, 1 lutego 2017 r.

Żółty Talerz przygotował już dla dzieci 420 tys. posiłków! Będzie film o Żółtym Talerzu!

Stworzony przez Kulczyk Foundation sojusz wydał już 420 tysięcy smacznych posiłków dla dzieci w całej Polsce. Do sierpnia 2017 roku zostanie wydanych aż milion takich posiłków! Tak działa program Żółty Talerz, który żywi dzieci w szkolnych stołówkach oraz w świetlicach pozaszkolnych. Jest tam, gdzie dziecko siada do posiłku!

12 marca na antenie TVN rusza czwarta seria cyklu „Efekt Domina” pokazująca organizacje, które walczą z głodem na świecie i niedożywieniem w Polsce. – Już teraz serdecznie zapraszam do oglądania – mówi Dominika Kulczyk, prezes Kulczyk Foundation. Kulczyk Foundation przeznaczyła na przeciwdziałanie niedożywieniu dzieci w Polsce 1 mln USD oraz 1 mln USD na projekty rzucające wyzwanie problemowi głodu na świece.

W czwartej serii realizowanego przez Dominikę Kulczyk „Efektu Domina” widzowie zobaczą m.in. historię dzieci oskarżonych o czary w Beninie oraz historię dzieci wychowujących się w najniebezpieczniejszym miejscu w Rio de Janeiro – faweli Maré. Poznają także sytuację uciekinierów z Burundi i Kongo umieszczonych w trzecim największym na świecie obozie dla uchodźców, w którym być może spędzą resztę życia. To sytuacje, w których głód jest często i przyczyną, i konsekwencją. – Jeden z odcinków dotyczy oczywiście Polski i opowiada o fenomenie Żółtego Talerza. Pierwszy raz tak dużo, tak szacownych organizacji zawarło ścisły sojusz by realizować dokładnie te same cele. Zaproszenie Kulczyk Foundation przyjęły bowiem Caritas, Polski Czerwony Krzyż, SOS Wioski Dziecięce w Polsce, Banki Żywności oraz Towarzystwo Przyjaciół Dzieci – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation.

Projektowi Żółty Talerz patronuje Rzecznik Praw Dziecka.