Charytatywna Gala XX-lecia CARITAS Archidiecezji Gdańskiej

Już od godziny 17.15 do Polskiej Filharmonii Bałtyckiej zaczęli przybywać goście zaproszeni na uroczystość rocznicową CARITAS Archidiecezji Gdańskiej. Charytatywna Gala rozpoczęła się o godz. 18.00. Prowadzenia imprezy podjęli się Iwona Demska i Marek Niziołek z Radia PLUS. Wielu uczestników gali było zaskoczonych – wszak głosy prezenterów są nam doskonale znane, ale twarze nie…

Początkiem Gali było wydarzenie artystyczne – po raz pierwszy na Pomorzu wykonano bowiem  „Pop-oratorium o Miłosierdziu Bożym”.  Słowa utworu pochodzą z „Dzienniczka” św. s. Faustyny Kowalskiej, muzykę zaś skomponował Zbigniew Małkowicz. Tego wieczoru sam kompozytor stanął za pulpitem dyrygenckim. Prześwietne wykonane pop-oratorium było dziełem wielu artystów: narracja i śpiew - Marzena Małkowicz, śpiew - Aleksandra Małkowicz-Figaj, Jacek Kotlarski (gość specjalny), Zespół Muzyki Sakralnej LUMEN, Chór NON SERIO  prowadzony przez Beatę Pawlak oraz Gdyńska Orkiestra Kameralna Sinfonia Nordica - kierownictwo artystyczne  Bernadeta Wujtewicz. Utwory i deklamacje przeplatane były filmami – świadectwami o CARITAS Archidiecezji Gdańskiej.

Po przepięknym koncercie nastąpiła bardzo ważna chwila – JE Ks. Abp Sławoj Leszek Głódź wręczył Ordery dwudziestolecia osobomb w szczególny sposób współpracującym z gdańską Caritas. Wśród nagrodzonych znaleźli się:

Pani Hanna Klimek – Włodarczyk - Trenerka olimpijczyków z Sydney i Atlanty – w CAG utworzyła sekcję pływacką osób niepełnosprawnych

Panowie Adam Dobrowolski i Maciej Karol - właściciele ART. DESIGN s.c. – wielorakie wspieranie akcji na rzecz dzieci i młodzieży – m.in. akcja „Lato pod żaglami”, zimowisko na Łysej Górze a także wsparcie techniczne spotkań wigilijnych i wielkanocnych dla ubogich

Pan Rainer von Scharpen - organizator transportów z pomocą dla mieszkańców Pomorza: od żywności i odzieży poprzez sprzęt rehabilitacyjny aż po elementy wyposażenia placówek medycznych.

Pan Zenon Smoczyński - jeden z pierwszych wolontariuszy Caritas – przede wszystkim tłumacz w kontaktach z partnerami z Niemiec

Pan Stanisław Klimowicz - główny architekt i inspektor nadzoru inwestorskiego CARITAS Archidiecezji Gdańskiej

Pan Karol Wójcik - właściciel firmy ubezpieczeniowej, od roku 1993 nieustannie ubezpiecza osoby korzystające z placówek Caritas oraz mienie Caritas

Fundacja Dobroczynności ATLAS - Fundator Domu Hospicyjnego Caritas im. św. Józefa w Sopocie

Ponadto order przyznano także Maciejowi Płażyńskiemu - w podziękowaniu za 15 lat współorganizowania Rejsów dla dzieci z okazji Dnia Dziecka oraz zaangażowanie w organizację wypoczynku letniego dla dzieci polonijnych – order odbierała małżonka – Pani Elżbieta Płażyńska.

Po ceremonii wręczenia orderów głos zabrał Paweł Adamowicz – Prezydent Miasta Gdańska, który zakończył swe przemówienie złożeniem na ręce Ks. Janusza Stecia medalu dla CARITAS Archidiecezji Gdańskiej. Po nim – Dariusz Majorek – Dyrektor Pomorskiego Oddziału PFRON wyraził swe zadowolenie ze współpracy z Caritas i  przekazał wyróżnienie. Wywołany przez niego Ks. Ireneusz Bradtke w kilku słowach wyraził swe życzenia dla Caritas na kolejne lata działalności. Po wypowiedzi zgromadzeni w Filharmonii goście wyrazili swe uznanie dla wielu lat pracy ks. Bradtke poprzez gromkie owacje na stojąco. Podniosłość chwili podkreślił także odczytany list Romana Zaborowskiego – Wojewody Pomorskiego. Na koniec oficjalnej części spotkania Ks. Steć zaprosił wszystkich na foyer, gdzie czekał urodzinowy tort oraz wystawa pn. „Karty codzienności” będąca odzwierciedleniem działalności placówek Gdańskiej Caritas. Podczas tej części prowadzono także zbiórkę na rzecz programu stypendialnego SKRZYDŁA. Wychodzącym wręczano Gazetę jubileuszową będąca prezentacją dorobku 20 lat działalności.

Głównym sponsorem Gali był Raiffaisen Bank, patronat medialny objęli: Radio PLUS, Dziennik Bałtycki, Gość Niedzielny.