Kronika wydarzeń z dwóch ostatnich tygodni w naszym Domu

Wiele działo się u nas w ostatnim czasie. Przede wszystkim - zbiórka nna rzecz naszego Hospicjum w niedzielę 11 kwietnia. Żonkile, uśmiechnięci wolontariusze,wrażliwe serca i  hojni darczyńcy... całe mnóstwo dobrych ludzi. Napiszemy o tym więcej . Dziękujemy!!

14 kwietnia odwiedziły nas dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Pruszczu Gdańskim   z p.H.Rybka i katechetką p.A Mielcarek.Znów zachwyciły naszych podopiecznych i nas samych pięknym występem i karteczkami z życzeniami dla pacjentów. Nieco później tego samego dnia odwiedzili nas przedstawiciele Szkolnego Koła Caritas z Gimnazjum Salezjańskiego w Rumi z p.H.Wożniak i ks.L.Idźkowskim przywożąc dary dla chorych.Były rozmowy,opowiadanie o Hospicjum , zwiedzanie, dużo wrażeń.

15 kwietnia - Dzień Otwarty- rozpoczął się wykładem p. prof. Krystyny de Walden Gałuszko pt " Co opieka paliatywna wniosła do medycyny". Zgromadzonych gości zaprosliliśmy na  kawę i ciasto. W dalszej części dnia o pracy wolontariuszy i psów z Fundacji Dogtor opowiadała p.Magda. Gina zachowywała się stosownie do sytuacji, z dużym psim wdziękiem, wywołując sympatię gości. Kolejne punkty Dnia wypełnił wykład dr Bussa, zwiedzanie hospicjum i  Msza w intencji wszystkich  pracownikówi pacjentów  Hospicjum, którą odprawił nasz kapelan ks,Dareka. To był intensywny dzień.

21 kwietnia - zaproszeni zostaliśmy na wystawę ,zorganizowaną przez Wydział Grafiki  ASP ,na której przedstwiono m.in  prace o tematyce hospicyjnej,wykonane przez studentów.Kilkanaście przemawiających do nas prac,które powstały jako owoc przemyśleń młodych ludzi po wizycie w naszym Hospicjum jesienią,

.