Programy dnia otwartego w placówkach CARITAS - poniedziałek 19 kwietnia

W poniedziałek 19 kwietnia serdecznie zapraszamy do odwiedzenia placówek i wzięcia czynnego udziału w zajęciach przez nie przygotowanych:

Młodzieżowa Placówka Wychowawcza w Sopocie (Al. Niepodległości 778)

12.00 - 13.00 - Prezentacja multimedialna pracy placówki - ostatnie lata (wszystkie zakresy podejmowanych działań)

13.30 -16.00 - Zajęcia sportowe na terenie Sopockiego Centrum Rekreacji (zajęcia na ściance wspinaczkowej) - grupa MPW wraz z grupą z sopockiego MOPS-u oraz Klub Młodzieżowy „MEANDER”

16.30 – 18.00 - Konkursy oraz gry i zabawy w MPW (przy sprzyjającej pogodzie na podwórku) lub Boisku MOSiR

18.00 – 19.00 - Poczęstunek, podsumowanie dnia, dodatkowo - spotkanie z rodzicami

Centrum Wsparcia dla Dzieci i Młodzieży im. bł. Piotra Jerzego Frassatiego (ul. Jesionowa 6, Gdańsk Wrzeszcz)

W programie:

Grupa najmłodsza 3-5 lat (zajęcia w małej części Centrum)

8.15 - 9.15 – Zabawy muzyczno-ruchowe (sala bawialna)

9.15 -10.15 – Zajęcia w kuchni dydaktycznej (aneks kuchenny) – wspólne pieczenie babeczek

10.15 – 11.00 – Gry dydaktyczno-edukacyjne (jadalnia)

11.00 – 11.40 - słodki poczęstunek: wcześniej upieczone babeczki (jadalnia)

11.40 – 12.15 - Bajkoterapia (sala bawialna) – czytanie bajek przez wychowawcę

Grupa średnia 6-11 lat (zajęcia w małej części Centrum)

12.30 – 13.40 - Reedukacja (jadalnia) wychowawca oraz chętni goście będą mogli pomóc dzieciom w odrabianiu lekcji i nadrabianiu zaległości

13.40 – 14.40 - Zajęcia w kuchni dydaktycznej i poczęstunek (aneks kuchenny) – wspólne przygotowywanie i konsumpcja wiosennych kanapek

14.40 – 16.00 - Pokaz mody przygotowany przez dzieci (sala bawialna i jadalnia)

16.00 – 16.40 - Planszowe gry edukacyjno-dydaktyczne (aneks kuchenny)

16.40 – 17.00 - Wspólny krąg końcowy- podsumowanie dnia (sala bawialna)

Grupa starsza 11-19 lat (zajęcia w dużej części Centrum)

15.00 – 16.00 - Reedukacja (jadalnia) wychowawca oraz chętni goście będą mogli pomóc dzieciom i młodzieży w odrabianiu lekcji i nadrabianiu zaległości

16.00 – 19.00 – Arteterapia: Terapia dla każdego (komnata tajemnic) - wykonanie prostych prac plastycznych wspólnie z częścią wychowanków Centrum i osobami chętnymi spośród gości

16.00 – 17.00 - Zawody sportowe (sala tortur) dla wszystkich chętnych - zawody sportowe prowadzone przez Wolontariusza z AWFiS

17.00 – 19.00 - Kuchnia dydaktyczna (aneks kuchenny, jadalnia): ITALIANO DAY - przygotowywanie wspólne z częścią wychowanków pizzy dla wszystkich uczestników, jak również dla zaproszonych gości i wspólna degustacja

18.00 – 18.40 - Gry planszowe (sala komputerowa) oraz Mecz – „Piłkarzyki” (sala klubowa)

18.00 – 18.40 - Projekcja zdjęć z różnych ciekawych wydarzeń Centrum (sala klubowa)

18.40 – 19.00 - Wspólny krąg końcowy - podsumowanie dnia (sala klubowa)

Świetlica „Pod Kasztanem” (ul. Brzegi 45, Gdańsk Orunia)

10:00 - 11:30 Zajęcia dla szkół – Gr. I

12:00 - 13:30 Zajęcia dla szkół – Gr. II

14:00 - 15:00 Kasztanowy Kącik Porad - konsultacje psychologiczno - pedagogiczne pracownicy Świetlicy chętnie podzielą się wiedzą, umiejętnościami i doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą

15:00 - 18:00 Wszystkich zapraszamy do Kawiarenki „Pod Kasztanem” na własnoręcznie przygotowane „małe co nie co”. Nasi podopieczni będą umilać czas gościom opowiadając o swojej Świetlicy . W trakcie zaproponujemy pokaz prezentacji multimedialnej, obejrzenie wystawy prac dzieci „Kadry z życia Kasztanów” oraz quiz sprawdzający wiedzę o naszej Świetlicy.

Świetlica „Słoneczne Wzgórze” (Trakt św. Wojciecha 440, Gdańsk – Święty Wojciech)

W programie:

10.00 – 12.00 – „Wesoła Świetlica” – zajęcia integracyjne dla dzieci i młodzieży prowadzone przez wychowawców świetlicy

12.15 – 13.00 – Zajęcia taneczne – nauka tańca prowadzona przez wychowawców świetlicy

13.10 – 15.00 – Kawiarenka świetlicowa, pokaz slajdów, prezentacji wykonanych przez uczestników świetlicy

15.15 – 16.00 – Loteria fantowa

16.00 – 17.00 – Warsztaty psychologiczne prowadzone przez Panią psycholog Agnieszkę Wieliczko

17.00 – 18.00 – Program artystyczny – pokaz kabaretów w wykonaniu grupy młodzieżowej GKT „WZGÓRZE”

Świetlica Socjoterapeutyczna przy Szkole Podstawowej w Skrzeszewie

od godz. 16.00

W programie:

- Przedstawienie „Czerwony kapturek – nowa historia”

- Piosenka „Pięknie żyć” w wykonaniu Weroniki Kunkel wychowanki świetlicy

- Wywiad przygotowany przez wychowanków świetlicy z uczestnikami uroczystości na temat działalności świetlicy

- Piosenka „Panie Boże dla Ciebie śpiewam” – wychowankowie świetlicy oraz chór szkolny

- Prezentacja multimedialna „ Kim zostanę w przyszłości”

- Piosenka „ Koronkowa Lambada”

- Podziękowanie i rozdanie upominków wykonanych przez dzieci ze świetlicy

Warsztaty Terapii Zajęciowej w Łapinie (ul. H. Sienkiewicza 50, Łapino Dolne)

W godzinach 9.00 – 14.00

Osoby odwiedzające placówkę dowiedzą się jak powstają ceramiczne filiżanki, wspólnie zrobią ciasto (propozycja skierowana do dzieci), poznają technikę batiku, witrażu i decoupage. Nauczycielami gości będą niepełnosprawni, którzy podzielą się swoją wiedzą na temat w/w technik.