Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Nabożeństwo w wigilię Niedzieli Miłosierdzia Bożego

Inspiracją i źródłem powszechnego w Kościele Caritas, naszej wrażliwości na bliźniego oraz siłą działania jest Miłosierdzie Boże, którego każdy z nas doświadcza. Niedziela Miłosierdzia jest świętem patronalnym wszystkich Dzieł Miłosierdzia a jednocześnie inauguruje Tydzień Miłosierdzia w który na wielu płaszczyznach oraz różnorakich formach się włączamy.

Zaproszenie na Nabożeństwa w wigilię Niedzieli Miłosierdzia Bożego

Pragniemy zaprosić wszystkie chętne osoby do wspólnego dziękczynienia Bogu za Jego Miłosierdzie i za to że uzdalnia nas do miłosierdzia względem siebie, a w szczególności  wobec Sióstr i Braci w potrzebie. Zachęcamy by we wszystkich parafiach w sobotni wieczór (27.04.2019), w wigilię Niedzieli Miłosierdzia Bożego, odbyło się nabożeństwo przed wystawionym Najświętszym Sakramentem.

W kaplicy Domu Hospicyjnego Caritas im. św. Józefa w Sopocie (Aleja Niepodległości 632) odbędzie się modlitwa wdzięczności za dzieła Miłosierdzia do których byliśmy zdolni dzięki łasce Boga i prośby o siły oraz światło Ducha Świętego w asystencji Matki Bożej z Louerdes.

Początek nabożeństwa o godz. 18.00 rozpocznie się Mszą świętą po której nastąpi Nabożeństwo czuwania do godziny 21.00.

Serdecznie zapraszamy do wspólnego udziału w modlitwie. Kaplica Domu Hospicyjnego jest dostępna dla wszystkich chętnych.

Ks. Janusz Steć

Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej

Sopot 27.04.2019

Czuwanie u Miłosierdzia Bożego

Wigilię Niedzieli Miłosierdzia Bożego w kapicy Domu Hospicyjnego Caritas im. św. Józefa przeżywaliśmy modlitwę wdzięczności za dzieła Miłosierdzia do których byliśmy zdolni dzięki łasce Boga i prośby o siły oraz światło Ducha Świętego w asystencji Matki Bożej z Lourdes do bycia miłosiernymi wobec sióstr i braci potrzebujących. Rozpoczęła ją o godzinie 18.00 Msza święta koncelebrowana pod przewodnictwem Ks. Janusza Stecia - dyrektora Caritas Archidiecezji Gdańskiej w raz z ks. Tomaszem Kosewskim z-cą dyrektora, po niej nastąpiło czuwanie przy wystawionym Najświętszym Sakramencie prowadzone przez Wolontariuszy. Dziękowaliśmy Litanią do Chrystusa Miłosiernego za zdrój udzielonych łask a poprzez rozważania Ewangelii o Miłosiernym Samarytaninie oraz uczynków miłosierdzia nabieraliśmy sił, Mocy Ducha Świętego do wrażliwości i gotowości służenia Bogu i bliźnim. Przewodnikami w tym rozeznawaniu byli nam święci: Św. Faustyna, Św. Brat Albert i Św. Wincenty a Paulo. Adoracja zakończyła się wspólną ufną modlitwą o wstawiennictwo w zdolności do dzieł miłosierdzia Matki Bożej z Lourdes oraz odśpiewaniem Apelu Jasnogórskiego.

Dziękujemy za przygotowanie rozważań Ks. Łukaszowi Białk, Wolontariuszom za poprowadzenie a Krzysztofowi za oprawę muzyczną.