Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Kobiety z Matemblewa

Matka Boża Brzemienna królująca na wzgórzu matemblewskim uczy i wskazuje jak być piękną i mądrą kobietą, jak być matką. Jest dla wszystkich kobiet wzorem macierzyństwa i troski o każde życie. Maryja zawsze zjednoczona z Bogiem trwa nieustannie w miłości.

W roku 2018 grupa 29 kobiet z dziećmi oraz w stanie brzemiennym znalazła schronienie w Domu Samotnej Matki Caritas w Matemblewie.

Pobyt w Placówce przy boku Maryi to czas odkrywania i rozwijania macierzyństwa i daru kobiecości, odnajdywania swojej godności. To również czas nowych znajomości, wzajemnej akceptacji i pomocy, wspólnie przeżywanych świąt i uroczystości, to czas odkrywania swoich umiejętności i rozwijania ich.

W tym czasie wiele kobiet powraca do Boga, do życia sakramentalnego, do codziennej modlitwy; odkrywa Boże działanie  w swoim życiu i na nowo powierza Mu siebie.

Dagmara, 28 lat:

Czasami życie powala nas na kolana niejednokrotnie, ale my musimy podnieść się i iść dalej.

Tak jest ze mną.

9 lat temu po raz pierwszy trafiłam do Domu Samotnej Matki będąc w ciąży, miałam wtedy 19 lat. Byłam bardzo młoda i zbuntowana, nie chciałam tu być .

Siostry które, wtedy prowadziły Dom modliły się, abym w końcu się uspokoiła i zmądrzała.

Po upływie 3 miesięcy urodził się mój syn Ksawery, niestety nawet narodziny dziecka nie wpłynęły na zmianę mojego zachowania.

Całe szczęście siostry zachowały zimną krew i zaczęły mi wszystko pokazywać i mnie uczyć.

Drugi raz trafiłam tutaj w lipcu 2018 roku z ośrodka przy ul. Zakopiańskiej. Byłam w 7 miesiącu ciąży i to było jedyne rozwiązanie, aby nie zabrali mi kolejnego dziecka do pieczy zastępczej.

Dzięki tej placówce mam szansę, aby stanąć na nogi i zacząć życie na nowo, razem z moimi dziećmi. Bo dzięki modlitwie i pracy nad sobą oraz słuchaniu rad osób, które  mnie otaczają wiem, że poprzez ciężką pracę można wszystkiego dokonać .

Najważniejsze jest, aby nie wątpić w samego siebie i walczyć do samego końca.

s. Teresa, Matemblewo