Proszę przekaż Caritas Gdańsk 1 %

Jeżeli jesteś emerytem lub rencistą i chcesz przekazać swój 1 % podatku Caritas Gdańsk to musisz wypełnić PIT- OP (nasz nr KRS to: 0000 247 280)

Pobierz PIT - OP i przekaż swój 1 % Caritas Archdiecezji Gdańskiej  - POBIERZ FORMULARZ

Kto może złożyć oświadczenie PIT-OP

Możesz przekazać 1% podatku dla wybranej przez siebie OPP ( np CARITAS GDAŃSK nr KRS:0000 247 280)  za pomocą PIT-OP, jeśli:

• jesteś emerytem lub rencistą,

• dostałeś od organu rentowego (np. z ZUS) roczne obliczenie podatku na formularzu PIT-40A za 2018 r.,

• nie uzyskałeś w 2018 r. innych dochodów, które powinieneś wykazać w zeznaniu podatkowym na formularzu PIT-37 albo PIT-36.

Dlaczego warto złożyć oświadczenie PIT-OP

W poprzednich latach, jeśli dostałeś od organu rentowego rozliczenie na formularzu PIT-40A i chciałeś przekazać 1% podatku, musiałeś wypełnić całe zeznanie podatkowe. Teraz wystarczy złożyć krótkie oświadczenie PIT-OP. Oszczędzisz czas i zmniejszysz ryzyko popełnienia błędów w zeznaniu rocznym, które wynikają choćby z przepisywania danych z informacji PIT-40A od organu rentowego czy błędów rachunkowych. W oświadczeniu PIT-OP wskazujesz tylko numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego tej OPP, której chcesz przekazać 1% swojego podatku. I tyle — resztę za ciebie zrobi urząd skarbowy.

Kiedy złożyć oświadczenie PIT-OP

Od 1 stycznia do 30 kwietnia 2019 r.

Formularze

PIT-OP złożysz w formie elektronicznej lub papierowej na poniższych formularzach:

żródło: Ministerstwo Finansów: https://www.podatki.gov.pl/pit/pit-op/