Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

W Kasztanach ...

Koniec stycznia w Świetlicy „Pod Kasztanem” okazał się pełen współpracy i wartościowych rozmów. O czym? Na przykład o emocjach i ich znaczeniu w codziennym życiu, a także o potrzebach w życiu człowieka i tym, jak je realizować. Poprzez zabawę łatwiej nam było wypowiadać się w grupie i zdobywać nowe informacje na te tematy. Żadnych trudności nie mieliśmy natomiast z zaplanowaniem swojego czasu - do wyboru mamy zawsze mnóstwo gier i zabaw. W ruch poszła piłka nożna, koraliki PYSSLA oraz kręgle.

Ale nasza Świetlica to nie tylko miejsce, gdzie spędzamy czas z koleżankami i kolegami. To także miejsce, w którym mile widziani są nasi Rodzice i bliscy. W styczniu odbyły się Rodzinne Planszówki - spotkanie przy herbatce i słodkościach, podczas którego zagraliśmy z Rodzicami w wiele gier np. w Rummikuba, UNO czy Bingo. Były to 2 godziny świetnej zabawy, podczas której nie ucichały rozmowy i uśmiechy nie schodziły nam z twarzy.

A zaraz po styczniu przyszedł luty, a wraz z nim nowe zajęcia i... nowe gry planszowe! Kapsle Football cieszą się u nas teraz największą popularnością. Grają wszyscy - chłopaki i dziewczyny, starsi i młodsi i każdy ma tyle samo radości.

A co oprócz tego? Zagraliśmy w gigantyczną grę planszową, dzięki której jeszcze lepiej się poznaliśmy. Niektóre pytania nas zaskoczyły i udzielenie na nie odpowiedzi wcale nie było takim prostym zadaniem. Łatwe okazało się za to zrobienie owocowych podkładek pod kubki - arbuzy, pomarańcze, cytryny i kiwi wyszły jak prawdziwe. W ramach programu Żółty Talerz w Świetlicy o zdrowym odżywianiu mówimy przy każdej okazji oraz zdrowo jemy. Oczekując na ferie, które już tuż, tuż, wspólnie bawiliśmy się, grając na X-boxie, budując z klocków oraz grając w gry planszowe.

Przed nami 2 tygodnie wyczekiwanych ferii i z doświadczenia wiemy, że będzie to bardzo dobry czas!

-Kasztany-

Fot. M.P.;K.U.;A.Sz-G.