Dzieło Gwidona w Matemblewie

Eucharystia, konferencja, uwielbienie Boga śpiewem, modlitwa do Ducha Świętego, prezentacje multimedialne oraz agapa – to wydarzenia i bogactwo przeżyć Dnia Patronalnego Domu Samotnej Matki Caritas w Matemblewie.

Dzień Patronalny Placówki w Matemblewie rozpoczęła uroczysta Msza św. w Sanktuarium Matki Bożej Brzemiennej pod przewodnictwem ks. Janusza Stecia – dyrektora Caritas. Eucharystię w intencji Domu Samotnej Matki – sióstr, matek z dziećmi, dobrodziejów i przyjaciół koncelebrowali ks. Andrzej Pradela – proboszcz parafii, ks. Tomasz Kosewski, o. Lucjan Krzywonos i ks. Tomasz Borkowski, który przyjął zaproszenie wygłaszając Słowo Boże.

Siostry i matki Placówki zaangażowane były w liturię, natomiast zespół muzyczny „Raban” z Ustki przygotował oprawę muzyczną. Wśród gości byli pracownicy Caritas, podopieczni Placówek, parafianie oraz zaprzyjaźnieni goście i dobrodzieje.

Po Mszy św. na sali parafialnej wszyscy wysłuchali konferencji ks. Tomasza Borkowskiego, a następnie odbyła się część artystyczna. Prezentacje multimedialne przedstawiały postać o. Gwidona, historię Zakonu Ducha Świętego oraz codzienne życie w Domu Samotnej Matki Caritas; zespół „Raban” śpiewając uwielbiał Boga. Na zakończenie s. Dominika wraz z członkami zespołu poprowadziła modlitwę koronką ku czci Ducha Świętego, którą każdy otrzymał w darze.

Agapa w „kawiarence” i rozmowy w kuluarach były ostatnią częścią uroczystości Dnia Patronalnego (6 lutego).

Dziękujemy wszystkim, którzy świętowali razem z nami. Dziękujemy za wszelkie dobro i modlitwę oraz życzenia z okazji przeżywanego Światowego Dnia Życia Konsekrowanego (2 lutego).

zdj. Piotr Pycka
s.Teresa, Matemblewo