Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Wigilia dla bezdomnych i samotnych przygotowana przez CAG

24 grudnia o godzinie 9.00 sala gimnastyczna przy Zespole Szkół Handlowych w Sopocie zupełnie zmieniła swój codzienny wygląd. Pięknie nakryte stoły dla niemal 300 osób, udekorowane choinki a pod nimi prezenty, szopka ze Świętą Rodziną, zapach barszczu, pierogów i dźwięk pięknie śpiewanych kolęd. Na stołach świece niosące światło prosto z Betlejem. Wszystko to dla osób bezdomnych i  samotnych, które chociaż w tym wyjątkowym dniu nie powinny być same.

W uroczystości, prócz niemal 300 potrzebujących wzięli udział: abp Sławo Leszek Głódź, metropolita Gdański, prezydent miasta Sopot Jacek Karnowski  wraz ze współpracownikami z obszaru pomocy społecznej, Pani Małgorzata Niemkiewicz- dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Gdańsku, liczni dziennikarze.

Wszyscy przyszli z życzeniami, dobrym słowem, uśmiechem.

Gdy już abp Sławo Leszek Głódź, Metropolita Gdański oraz Pan prezydent Jacek Karnowski złożyli życzenia oraz symbolicznie przełamali się opłatkiem wraz z uczestnikami wigilii, nadszedł czas na świąteczny posiłek oraz wspólne kolędowanie.

Na zakończenie tego wyjątkowego spotkania każdy uczestnik otrzymał paczkę z produktami spożywczymi oraz ręcznie wykonany szalik z kartką świąteczną i z życzeniami.

Dzięki zaangażowaniu prawie 70 wolontariuszy, Państwa Michalskich, którzy pięknie grali i śpiewali kolędy, życzliwości dyrekcji Zespołu Szkół Handlowych w Sopocie a także firmie Selgros uroczystość ta miała wyjątkowy charakter.

Za wszelką pomoc serdecznie dziękujemy!