Listopad w Kasztanach

O listopadzie często mówi się, że jest jednym z najbardziej ponurych miesięcy w roku. Czy to prawda? Nam w naszej Świetlicy „Pod Kasztanem”, udało się go odmienić, bo upłynął nam w miłej atmosferze pełnej zabaw i śmiechu. Co takiego robiliśmy? Przede wszystkim dużo się wspólnie bawiliśmy. Przypomnieliśmy sobie o zabawach, w które dawno się nie bawiliśmy. W tym miesiącu świętowaliśmy urodziny naszych kolegów i koleżanek ale również nie zapomnieliśmy o Dniu Jeża oraz o Dniu Postaci z Bajek. Okazało się, że wiemy całkiem dużo o bajkach i ich bohaterach.

Był też czas, by zastanowić się nad tym, co jest dla nas ważne, na czym nam zależy. Z p. Karoliną rozmawialiśmy również o tym, że każdy z nas ma wiele mocnych stron. I to prawda - wymieniliśmy wiele przykładów na swój temat oraz o naszych rówieśnikach. Zawsze miło jest usłyszeć dobre słowo od kolegów i koleżanek. Nie mogło zabraknąć też elementu kulinarnego - w tym miesiącu bohaterką była dynia makaronowa! Warsztaty ze zdrowego odżywiana realizujemy w ramach programu Żółty Talerz. Dla większości z nas było to pierwsze spotkanie z dynią i wierzymy, że nie będzie ono ostatnim.

Co jeszcze ciekawego robiliśmy? Z racji zbliżającego się kiermaszu bożonarodzeniowego wystartowaliśmy z przygotowaniem ozdób świątecznych. Pracowali wszyscy- starsi i młodsi. W każdej wolnej chwili szykowaliśmy kiermaszowe cuda. Czeka nas jeszcze trochę pracy w grudniu, byśmy byli gotowi na kiermasz w 100%.

Listopad to był też czas rodzinnych spotkań w świetlicy i poza nią. Czekały na nas kolejne taneczne endorfiny podczas ZUMBY oraz wyjście na Rodzinne kręgle, czy rodzinne warsztaty z robienia naturalnych kosmetyków – a to wszystko w ramach projektu "Wypoczywam i bawię się bezpiecznie. Był to czas wspólnej zabawy, integracji w dobrej atmosferze.

W listopadzie Grupa starsza zaczęła swoją przygodę z chemią w ramach projektu „Z CHEMIĄ NAPRZÓD".

Nasz listopad był bardzo udany. Mamy nadzieję, że grudzień będzie równie dobry, a nawet lepszy!

Placówka jest współfinansowana ze środków Gminy Miasta Gdańska

W placówce realizujemy projekt „Wypoczywam i bawię się bezpiecznie” współfinansowany ze środków Wojewody Pomorskiego

-Kasztany-

Fot.M.P.;K.U.;A.Sz-G.