Inauguracja Pól Nadziei na Pomorzu.

Inauguracja Pól Nadziei na Pomorzu, piękne wydarzenie. To dziś 13.10.2018r. na terenie Domu Hospicyjnego Caritas im. Św. Józefa w Sopocie mogliśmy uczestniczyć we wspólnym sadzeniu żonkili, które wiosną rozkwitną i będą darem wdzięczności każdemu kto z otwartością serca i miłości zechciał, bądź zechce wesprzeć podopiecznych Hospicjów. Cieszymy się ogromnie gdyż na naszą uroczystość ważną dla Pomorskich Hospicjów przybyło bardzo wiele osób, które wraz z nami mogły celebrować ten dzień. Wśród nich byli Ksiądz Biskup Wiesław Szlachetka, Pani Hanna Zych-Cisoń Przewodnicząca Sejmiku Województwa Pomorskiego, oraz przedstawiciele Hospicjum im. Ks. Eugeniusza Dutkiewicza w Gdański, Hospicjum Św. Wawrzyńca i Bursztynowej Przystani w Gdyni, Hospicjum pw. Św. O. Pio w Pucku Hospicjum im. św. Faustyny w Sopocie i Hospicjum Pomorze Dzieciom w Gdańsku. Ogromną radość sprawiło nam przyjęcie licznej grupy wolontariuszy z wychowawcami i opiekunami. Byli wśród nich wolontariusze z poszczególnych ośrodków hospicyjnych, ze Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas oraz z zaprzyjaźnionych szkół.
Inaugurację poprowadzili Ks. Tomasz Kosewski z-ca Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej ds. hospicjum.
W kaplicy hospicyjnej pod przewodnictwem Księdza biskupa Wiesława w modlitwie zawierzyliśmy wszystkie ośrodki hospicyjne i dzieło Pól Nadziei Matce Bożej Różańcowej.
W kolejnej części spotkania, rozpromieniła nas swoim pięknym głosem, Katarzyna Golecka przy akompaniamencie Konrada Sikory - uczniowie Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku. Zaśpiewała ona dla nas pięć niezwykle wykonanych utworów. Ważnym punktem było przekazanie reprezentantom ośrodków hospicyjnych cebulek żonkili, by mogli również u siebie zasiać ten owoc nadziei. Taki prezent otrzymał również z rąk doktor Aleksandry Modlinskiej i Hanny Zych Cisoń Ksiądz Biskup. Najważniejszym elementem wydarzenia był entuzjastyczny przemarsz do miejsca sadzenia żonkili, którym w tym roku stał się pas zieleni przy Al. Niepodległości. Dwoma ostatnimi atrakcjami była gra terenowa w której szukaliśmy puzzli ukrytych na ternie Domu Hospicyjnego. Zabawa była świetna, a w tym ukryła się bardzo ciekawa rywalizacja. Na sam koniec dla osłodzenia duszy mogliśmy obejrzeć galerię prac przygotowaną przez podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy i Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas z Krzywego Koła i Łapina. Po poczęstunku, wychodząc każdy został obdarowany własnoręcznie wykonaną bransoletką.
Całe wydarzenie było bardzo magiczne, a aura pogodowa była wręcz wymarzona.
Serdecznie dziękujemy wszystkim tym bez których to wydarzenie by się nie odbyło, a w szczególności naszym wolontariuszom za całą okazaną pomoc.

Tekst: Justyna P.
Zdjęcia: Paweł B.