Wrzesień w Kasztanach

Z czym kojarzy nam się wrzesień? Z końcem wakacji i czasem, kiedy trzeba odświeżyć plecaki, zapakować do nich książki i zacząć kolejny rok w szkole. Tym przede wszystkim był dla nas – Kasztanów ze Świetlicy „Pod Kasztanem” - wrzesień, ale nie tylko. Wraz z nowym rokiem szkolnym mogliśmy wszyscy spotkać się w Świetlicy. Niektórzy z nas wakacje spędzali z rodzinami i dość długo się nie widzieliśmy. Byliśmy ciekawi, jak upłynął nam czas wakacji. Pierwsze dni w Świetlicy były idealnym czasem na to, by powspominać lato i wakacyjne przygody. A tych, jak się okazało, nie było mało!

Szybko przypomnieliśmy sobie co to znaczy wspólna zabawa, integracja i czas spędzany razem podczas różnych zajęć. Razem z p.Karoliną skorzystaliśmy z pięknej pogody i zbieraliśmy kasztany, które nie raz przydały się nam na zajęciach zarówno w Świetlicy, jak i na podwórku. Tworzyliśmy z nich obrazki, były elementem wyścigów i cennymi punktami. Wujek Benat też przygotował dla nas zajęcia - bardziej artystyczne. Tworzyliśmy zabawki z kartonów, butelek i tutek. W ten sposób powstały zamki, samoloty i samochody, które wykorzystaliśmy do wspólnych zabaw. A w temacie zajęć artystycznych, to odwiedziła nas p.Ala, z którą przygotowywaliśmy ponadczasowe gniotki! Takie zajęcia bardzo lubimy, często pomysły z zajęć przenosimy do domu i robimy podobne rzeczy z bliskimi. Korzysta na tym nasze młodsze rodzeństwo, które dzięki naszym eksperymentom ma się czym bawić:)

Dzięki zajęciom w świetlicy, wspólnej zabawie ten wrzesień wcale nie był taki straszny. Do porannego wstawania, choć są i szczęściarze, którzy mają na późniejsze godziny do szkoły, też się zdążyliśmy już przyzwyczaić. Gdybyśmy mieli ocenić wrzesień to dostanie od nas 5 z plusem!

-Kasztany-

fot. M.P.;K.U.;A.S.