1. Bieg Drogą Dobra już za nami.

1.Bieg Drogą Dobra za nami. W puszkach z opisem „Pomoc dla Karoliny”  dzięki hojności wszystkich obecnych na festynie znalazło się 3 053,97 zł i 3 euro. Dodatkowo pozyskalismy 5 000 zł. A to konkretna pomoc dla młodej kobiety, która w pożarze straciła swoją córeczkę.

16 września w piękną słoneczną pogodę na terenach rekreacyjnych w Bąkowie spotkało się przeszło 1000 osób. Na mecie stanęło niemal 400. Najmłodsi zawodnicy mięli nieco ponad 5 lat, najstarsi nieco poniżej 70.

Trasa liczyła od 350 m do 10 km. Każdy z zawodników mógł liczyć na pakiet startowy, koszulkę, medal pamiątkowy oraz profesjonalnie przygotowaną, przepiękną trasę biegową.

Wśród zawodników nie zabrakło również pracowników Caritas Archidiecezji Gdańskiej z V-ce dyrektorem CAG, ks. Piotrem Brzozowskim i s. Teresą na czele.

A dla całych rodzin nie zabrakło atrakcji. Bogato wypełnione strefy: DOBRA, EKO, AKTYWNOŚCI i PROFILAKTYKI pozwoliły aktywnie, radośnie i pożytecznie spędzić czas z całą rodziną.

I tak :

Strefa Dobra to

M.in.: Zbiórka charytatywna na Karolinę, gra terenowa dla dzieci z nagrodami, gra 6 sekund o Caritas, wystawa o Caritas Archidiecezji Gdańskiej, punkt DKMS (zostań dawcą szpiku), prezentacja Szkolnego Koła Caritas  i Parafialnego Zespołu Caritas.

Strefa Aktywności to

M.in.: Zamki dmuchane dla dzieci, gra w Bule, Bingo, zabawy ruchowe w języku angielskim dla dzieci (szkoła Helen Doron), gra w 2 ognie, rzut do kosza, siłownia pod chmurką z instruktorem z Calypso, plac zabaw Decathlon, a także: konsultacje z fizjoterapeutą z REHICA, dietetykiem i masażystką Patrycją Kulik-Szczerbicką, analiza składu ciała, pomiar ciśnienia, nauka udzielania pierwszej pomocy.

Strefa EKO to

M.in.: „Eko” zabawy dla dzieci ( bierki XXL, JENGA),gigantyczne bańki, skakanie w gumę, kolorowe warkoczyki, „mali konstruktorzy”  - malowanie kartonów, nauka segregacji odpadów, dekoracja toreb płóciennych, recycling – kwiatki z zużytej folii, zbiórka zużytych telefonów komórkowych, malowanie twarzy, zabawa z Atmoludkiem. W trakcie ewentu został również rozstrzygnięty konkure "EKO instrukcja". Zwycięskie szkoły to:

1 miejsce – Szkoła Podstawowa Sióstr Zmartwychwstanek ul. Klasztorna 9 w Wejherowie klasa V, tytuł pracy: „ Rody śmietnika”

tu mozna zobaczyc zwycięsi film : https://www.youtube.com/watch?v=x7VhTM97hK8

Wyróżnienia -
Szkoła Podstawowa w Mostach, ul. Szkolna 16  ( ówczesna klasa IV B)
– tytuł pracy „ EKO Instrukcja”

Szkoła Podstawowa w Mostach, ul. Szkolna 16  ( ówczesna klasa VII B)
– tytuł pracy „ Prześladowanie”

Szkoła Podstawowa nr 52, ul. Startowa 9, Gdańsk (ówczesna VIA)
– tytuł pracy „ Instrukcja sortowania śmieci”

Konkurs odbyl się w ramach realizacji projektu: " Edukacja dot. ochrony środowiska wśród dzieci i młodzieży z obszaru województwa pomorskiego" Koszt kwalifikowany zadania (20 800,00 zł) Kwota dofinansowania ze środków WFOŚiGW w Gdańsku 20 000,00 zł;zadanie zostało zrealizowane dzięki dofinansowaniu ze środków WFOŚiGW w Gdańsku www.wfosigw.gda.pl.

Strefa profilaktyki to

M.in.: Prelekcja z prawnikiem terapeutą, konsultacje indywidualne, stanowisko pracowników gminy Kolbudy – profilaktyka uzależnień, materiały edukacyjne z Gdańskiego Centrum Profilaktyki Uzależnień, ścieżka z użyciem alkogogli.

Ponadto: Leśna ZUMBA, skecz w wykonaniu seniorów z Dziennego Domu Pobytu w Rumi, rozstrzygnięcie konkursu „EKO- instrukcja”, rozlosowanie nagrody głównej wśród uczestników biegu – weekend w Ośrodku w Warzenku dla całej rodziny i POCZĘSTUNEK (bigos, kiełbaski, pajda ze smalcem, ciasto, kawa, herbata).

Wśród gości byli z nami : Ks. Krzysztof Sroka, V-ce dyrektor Caritas Polska, wójt Gminy Kolbudy: Leszek Grombala, Hanna Klimek- Włodarczyk.

Wydarzenie to nie mogłoby się odbyć, gdyby nie nasi partnerzy i sponsorzy. W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować m.in. : Gminie Kolbudy, Nadleśnictwu Kolbudy, WFOŚiGW, Decathlon,  szkole Helen Doron, firmie: Calypso, Radzie Dzielnicy Ujeścisko - Łostowice, Muzeum II Wojny Światowej, ECS, Aqupark Sopot, Rehica, Divine Day Spa Gdańsk, BlokFit, Aquastacja, Jastny Dwór, Selene materace, Gdańskie Centrum Profilaktyki Uzależnień, OSP Kolbudy, Care Zone Patrycja Kulik – Szczerbicka, Ziaji.

Patronatu honorowego nad 1. Biegiem Drogą Dobra udzielili: Abp Sławoj Leszek Głódź, Metropolita Gdański, Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, Wojewoda Pomorski Dariusz Drelich.

O promocję Medialną zadbało: Radio Gdańsk, TV Północna.

Zadanie to zostało współfinansowane ze środków Funduszu Sprawiedliwości, którego Dysponentem jest Minister Sprawiedliwości.

Tu możesz przeczytać, kim jest Karolina: https://gdansk.caritas.pl/ogloszenie/7484/przeczytaj-kim-jest-karolina-z-mysla-o-ktorej-bedziemy-biegac-droga-dobra/

A tu można zobaczyć relację : https://www.youtube.com/watch?v=95pQxC-ArIM

Napisali też o nas:

Wszystkim zaangażowanym w przygotowanie wydarzenia jak i uczestnikom serdecznie dziękujemy.