Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Jak zdrowo żyć

Kolejnym spotkaniem z cyklu ,,Kobiety kobietom” były warsztaty z dietetyczką Natalią, która przedstawiła naszym matkom i gościom kilka zasad na temat prawidłowego odżywiania. Spotkanie odbyło sie w DSMC w Matemblewie dn. 18 sierpnia br.

Dowiedziałyśmy się dużo na temat:

- prawidłowego odżywiania w ciąży jak i podczas karmienia piersią

- prawidłowego odczytywania etykiet z produktów spożywczych

- jak komponować posiłki metodą trzech garstek

- skutków i zalet  podjadania miedzy posiłkami

- szkodliwości picia kawy przed śniadaniem i innymi posiłkami.

Po prezentacji zostałyśmy zaproszone na poczęstunek do altanki. Mogłyśmy skosztować chleba bananowego, warzywnych patyczków, sałatki owocowej z galaretką oraz ciast.

W drugiej części warsztatów prowadziłyśmy otwartą dyskusję, w której zadawałyśmy różne pytania związane z indywidualnym doborem diety, miałyśmy także możliwość zmierzenia wagi, masy mięśniowej oraz tkanki tłuszczowej na specjalistycznym sprzęcie.

Uczestniczki spotkania przyniosły ze sobą przepisy na zdrowe dania, z których została powstała „Księga zdrowych potraw”.

Chcemy także bardzo podziękować wspólnocie „Betlejem” za opiekę nad naszymi małymi pociechami jak i za  przygotowanie spotkania.

tekst: Aneta, podopieczna DSMC

zdjęcia: s. Teresa