TAK dla Życia

Pod hasłem „Naród rodziną silny” przeszedł ulicami Gdańska Marsz dla Życia i Rodziny dn. 10 czerwca br. zorganizowany przez Katolickie Stowarzyszenie Civitas Christiana i Wydział Duszpasterski Gdańskiej Kurii Metropolitalnej pod patronatem J.E. ks. abp Sławoja Leszka Głódzia.

W wydarzeniu wzięły udział środowiska osób zaangażowanych w obronę życia oraz rodziny z dziećmi; Dom Samotnej Matki Caritas reprezentowały siostry: s. Talita i s.Teresa oraz matki z dziećmi: Paulina z Łucją, Angelika z Nikolą oraz Monika z Dawidem. Marsz wyruszył z Placu Solidarności spod pomnika Poległych Stoczniowców, zakończył się w Bazylice Mariackiej błogosławieństwem udzielonym przez biskupów: bp Zbigniewa Zielińskiego i bp Wiesława Szlachetkę.

Marsz był świadectwem jak wielką wartością jest rodzina Bogiem silna, sprzeciwem działaniom prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, który planuje wprowadzić do szkół edukacje seksualną (ZdroveLove) oraz formą dziękczynienia dla św. Jana Pawła II w 31. rocznicę wizyty papieża w Trójmieście.

Po drodze uczestnicy mogli wysłuchać świadectw małżonków rodziny wielodzietnej, matki opiekującej się dwójką dzieci z zespołem Aspergera. Uczestnicy otrzymywali białe róże i goździki – symbol czystości i wierności oraz przypinki przedstawiające stópki 10-tygodniowego dziecka w łonie matki.

Dziękujemy organizatorom za zbiórkę ofiar na Dom Samotnej Matki Caritas w Matemblewie. Niech Bóg – Dawca Życia wspiera w propagowaniu wartości chrześcijańskich w rodzinach i społeczeństwie.

s.Teresa

Foto: Monika Bińkowska FotoPrimula