Jubileuszowy 25 rejs już za nami.

1 czerwca z okazji Dnia Dziecka, prawie 500 dzieci wraz z opiekunami uczestniczyło
w 25 jubileuszowym rejsie katamaranem po Zatoce Gdańskiej.  Tegoroczne hasło to:„Kto Ty jesteś? Polak mały.”

Piątkowy rejs rozpoczął się modlitwą w bazylice Mariackiej, gdzie zgromadzonych powitał abp Sławoj Leszek Głódź, metropolita gdański. Z racji jubileuszu w tym roku w wydarzeniu uczestniczyła liczna reprezentacja władz państwowych i samorządowych.

Była wśród nas pani Minister Beata Kępa, pan Minister Andrzej Dera a takżeprzedstawicielka Rzecznika Praw Dziecka.  Nie zabrakło także Pana Macieja Kazienko, który obecnie pełni funkcję prezesa Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska oraz Jerzego Latały, szefa Żeglugi Gdańskiej. Jak co roku w wydarzeniu uczestniczyli także Elżbieta Płażyńska, żona śp. Marszałka Płażyńskiego oraz jej syn Kacper.

Po krótkim powitaniu oraz złożeniu kwiatów i zniczy przy znajdującym się w bazylice Mariackiej sarkofagu marszałka Płażyńskiego dzieci prowadzone przez abp. Sławoja Leszka Głódzia przy wtórze głośnych bębnów udały się ulicami miasta do miejsca, gdzie czekał na nie zacumowany katamaran Rubin.

Jeszcze przed samym wejściem na pokład wolontariusze wręczyli każdemu z dzieci lody. Czas rejsu wypełniły przygotowane przez Caritas atrakcje, za które czekały nagrody.

Podczas rejsu - na rufie katamaranu - odbyła się także wyjątkowa uroczystość. Kpt. Jerzy Latała za swoją działalność społeczną i charytatywną na rzecz dzieci i młodzieży został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi. Odznaczenie w imieniu prezydenta Andrzeja Dudy wręczył mu minister Andrzej Dera.

W imieniu Rzecznika Praw Dziecka kpt. Jerzy Latała został odznaczony także Odznaką Honorową za Zasługi dla Ochrony Praw Dziecka.

Nie zabrakło również słów podziękowań oraz prezentów od dzieci.

Podczas uroczystości abp Sławoj Leszek Głódź za zaangażowanie w organizację wydarzenia wręczył Jerzemu Latale, Elżbiecie Płażyńskiej oraz Maciejowi Kazience specjalne statuetki wykonane przez podopiecznych Caritas.

Rejs zakończył się na sopockim molo, gdzie przybyłych gości powitał Jacek Karnowski, prezydent Sopotu. Na zakończenie dzieci prowadzone przez Neptuna i piratów  oraz syreny dotarły do miejsca, w którym czekał na nie ogromny, jubileuszowy tort.

tekst: Anna k.

Foto: Alicja Sz.