Siła d♥broci. Trzecie spotkanie już za tydzień!

To już trzecie wydarzenie z cyklu „Kulisy Caritas”, na które mamy ogromną przyjemność Państwa zaprosić. Spotkanie „Siła D♥broci. Świetlice Caritas w OBC” odbędzie się 20 marca br. i tak jak poprzednie wydarzenia będzie miało miejsce w Olivia Business Centre. Tym razem gośćmi honorowymi będą podopieczni świetlic Caritas. A wśród atrakcji znajdziemy m.in. sketch’e grane przez dzieci i młodzież, stanowiska, na których zaprezentowane zostaną wybrane formy spędzania czasu w świetlicy oraz refleksje, spostrzeżenia osób, związanych, na co dzień z Caritas. Spotkanie rozpocznie się o 17.30 i potrwa około 2 godziny.

20 marca po raz kolejny spotkają się w jednym miejscu przedsiębiorcy oraz sympatycy i pracownicy Caritas. Grono uzupełnią dzieci i młodzież oraz wolontariusze i opiekunowie, pracujący w gdańskich świetlicach. Gościem najbliższego spotkania będzie ekspert, który opowie o metodach pracy z dziećmi i młodzieżą oraz pokaże, jaką rolę w rozwoju dziecka pełni jakość spędzanego z nimi czasu. Następnie wystąpi przed Państwem Marcin Bednarz, wieloletni wychowawca, pracownik gdańskiej Caritas. Pracując od wielu lat z młodzieżą, z przyjemnością podzieli się swoim doświadczeniem i pokaże, że są osoby, które pomimo trudności zobaczyły w sobie coś więcej i uwierzyły w lepszą przyszłość.

A jak faktycznie działają świetlice i jak są odbierane przez podopiecznych? O tym dowiedzą się Państwo z krótkiego filmu, w którym wychowankowie świetlicy opowiedzą, jak ważne jest to miejsce w ich życiu. Po filmie chwila na uśmiech, który wywołają scenki sytuacyjne, zagrane przez dzieci i młodzież. Na koniec natomiast będą mogli Państwo odwiedzić stanowiska, gdzie wychowankowie zaprezentują zajęcia, jakim oddają się na co dzień w świetlicach. Zaprosimy więc Państwa do kącika turystycznego i plastycznego, kącika zabaw oraz odrabiania lekcji. Być może będzie to inspiracja, by wspomóc 1% Gdański Caritas, a w efekcie także gdańskie świetlice.

„Na najbliższym spotkaniu chcemy pokazać, że placówki prowadzone przez Caritas to coś więcej niż zwykłe świetlice. Tutaj osamotnione dzieci znajdują ciepło i akceptację, które motywują je do rozwoju i odkrywania własnych pasji. W tego typu świetlicach młodzi, zagubieni ludzie otrzymują wszechstronną pomoc – począwszy od zaspokojenia podstawowych potrzeb, jak bezpieczeństwo czy wyżywienie, po wsparcie psychologiczne i emocjonalne. Dzięki świetlicom zagubione dzieci wkraczając w wiek dojrzewania budują poczucie własnej wartości, a przede wszystkim – zyskują szansę na lepszą przyszłość.” mówi Marta Szulc, Sekretarz Zarządu CARITAS Archidiecezji Gdańskiej.

Takie możliwości daje dzieciom między innymi placówka „Pod Kasztanem”, która działa z ramienia Caritas Archidiecezji Gdańskiej i jest współfinansowana ze środków Miasta Gdańska oraz ze środków Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. To placówka wsparcia dziennego typu specjalistycznego dla dzieci i młodzieży, w wieku szkolnym od 6 do 19 lat.

Cały cykl spotkań „Kulisy Caritas” wspiera kampanię 1% dla Caritas Archidiecezji Gdańskiej, której celem jest przekazanie 1% podatku na wsparcie szeroko zakrojonych działań organizacji. Zapraszamy do Olivia Business Centre! Na spotkaniu będzie można dowiedzieć się więcej!

Agenda spotkania:

17.30 – 17.40 – Oficjalne przywitanie gości

17.40 – 18.00 – Czas z dzieckiem. Najwyżej oprocentowana inwestycja – p. psycholog

18.00 – 18.15 – Trudne doświadczenie przekute w złoto. Wyzwania. Sukcesy. Upadki – Marcin Bednarz, terapeuta Caritas

18.15 – 18.30 – Czym żyją świetlice? – film

18.30 – 18.45 – Scenki sytuacyjne, zagrane przez wychowanków świetlic