Wizyta w Hali Ergo Arena

11 marca br, ten dzień z pewnością na długo zostanie w pamięci części podopiecznych sopockiej MPW. Tego dnia zostaliśmy zaproszeni do Hali widowiskowo-sportowej Ergo Arena, usytuowanej na granicy dwóch miast , Sopotu i Gdańska. Niebywała okazja poznania obiektu tak niezwykłego od kuchni, czyli od podziemi aż do VI pietra. Dokładnie krok po kroku zwiedziliśmy wszystkie zakamarki , na co dzień niedostępne dla odwiedzających halę. Między innymi; garderoby gwiazd, loże prezydenckie i sale treningowe dla sportowców, tak aby po 2 godz. rozpocząć warsztaty w kuchni, poznać tajniki zdrowego odżywiania się i następnie samemu skomponować dania, zdecydowanie I miejsce zajęła pizza, z warzywami, owocami oraz tradycyjnymi składnikami. Ta niedziela to cały dzień aktywnie spędzony w hali jak dowiedzieliśmy się wielo, wielofunkcyjnej… mianowicie mogą odbywać się tam zawody lekkoatletyczne, piłki ręcznej, siatkówki, koszykówki, tenisa, tenisa stołowego, jeździectwa i sportów walki, zawodów a także rozgrywek hokeja na sztucznym lodowisku. Obiekt jest przystosowany również do organizowania spektakli teatralnych i kinowych, koncertów, wystaw, konferencji i sympozjów. W Ergo Arenie odbywały się Mistrzostwa Świata Lekkoatletyczne w 2014 r. oraz najbardziej ekstremalne ewolucje. Także próby bicia rekordów świata, m.in. w skoku wzwyż na motocyklu. Na koniec otrzymaliśmy zaproszenie na mecz siatkarzy z drużyny Gdańska, grającej z drużyną z Kielc. spotkanie zakończyło się wygraną 3:0 dla gdańskich siatkarzy… Jeszcze wrócimy tam nie raz i będziemy kibicować …

Dzieło współfinansowane ze środków Gminy Sopot i Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Zdjęcia/Tekst: Marcin Bednarz