Wycieczka krajoznawcza dzieci z parafii Łebno do Gdyni

W dniu 13 lipca 2017 r. po porannej Mszy św. dzieci z parafii Matki Boskiej Królowej Polski w Łebnie pod przewodnictwem ks. kanonika, proboszcza Mieczysława Guzmann udały się na wycieczkę  do Gdyni.

Większość czasu przeznaczono na pobyt w Centrum Nauki Experyment. Pobyt w tym miejscu jest świetną rozrywką i atrakcją dla całej rodziny. Uczestnicy uczą się nowych rzeczy w przyjemny i odkrywczy sposób. Ekspozycje są podzielone na kilka stref tematycznych:

Hydroświat – pokazuje tajemnice świata wodnego.

Niewidoczne siły – fizyczny wszechświat – zagadki dotyczące środka ciężkości, ciśnienia, magnetyzmu czy fal dźwiękowych stają się dziecinnie proste.

Akcja człowiek – wyprawa w głąb ludzkiego ciała, przy pomocy manekinów zajrzymy do środka naszych organizmów, poznamy zachodzące w nich procesy.

Oblegany przez nasze dzieci był samochód wyposażony w symulator jazdy, pokazujący  reakcję  kierowcy  będącego pod wpływem różnych czynników.

Następną atrakcją był wjazd wagonikiem na Kamienną Górę, skąd mogliśmy  podziwiać piękne widoki. Pogoda była wspaniała, widoczny był Półwysep Helski, statki na morzu, koło widokowe, wieże kilku kościołów i budowle.

W drodze powrotnej  dzieci zwiedziły będący w „budowie”, położony  pięknie na wzgórzu kościół w Koleczkowie. Była  również okazja do  zwiedzenia pięknego kościoła św. Jadwigi w Bojanie.

Uczestnicy  wycieczki , pełni wrażeń  dziękują Wójtowi Gminy Szemud za przekazane środki na wycieczkę.

opis i zdjęcia - Aniela Cirocka