Program Rodzina Rodzinie będzie kontynuowany. Twoja pomoc jest nadal potrzebna.

Drogi Darczyńco!

W imieniu Caritas Archidiecezji Gdańskiej oraz rodzin, które otrzymały wsparcie w projekcie Rodzina Rodzinie serdecznie dziękujemy za półroczne zaangażowanie i pomoc kierowaną do wybranej rodziny z Syrii.

Rodziny, które otrzymują pomoc, wiedzą, że to konkretne osoby, rodziny, wspólnoty z Polski, przekazują pieniądze na pomoc i poprawę ich codziennego życia. Dzięki osobom, które pracują z nami w Aleppo wiemy ile ta pomoc dla nich znaczy i przekazujemy ich ciepłe, z głębi serca podziękowanie oraz zapewnienie o modlitwie.

Pomimo faktu, że podobno wojny już nie ma w Aleppo, sytuacja mieszkańców miasta jest nadal bardzo ciężka. Do tragedii wojny dochodzą dramaty przeżywane w ocalałych rodzinach! Utrata mieszkań, domów oraz dorobku całego życia to  strata nie do nadrobienia. Przy bardzo wysokich cenach za wodę, prąd oraz kilkanaście razy droższą żywność rodziny znajdują się na skraju nędzy i ubóstwa. Koszty życia są nieporównanie wyższe, a możliwości zarobkowania w zburzonym mieście praktycznie nie ma. By żyć rodzina potrzebuje średnio około 150-200 $. Jeśli członkowie rodziny znajdą pracę zarabiają tylko 20-40$. Do tego dochodzą poważne choroby i niepełnosprawność dotykające wielu mieszkańców będące wynikiem długotrwałego ostrzału, nalotów, regularnych bombardowań oraz braku opieki medycznej. Nad wieloma rodzinami od niedawna zawisła groźba utraty jedynego źródła dochodu w związku z decyzją powoływania do wojska mężczyzn do 47 roku życia będących nierzadko jedynymi żywicielami rodziny. W Syrii nie ma systemu opieki emerytalnej i ciężar opieki nad osobami starszymi spoczywa na dzieciach. Z uwagi na ogromne spustoszenia, których dokonała wojna śmierci najbliższych, ludźmi starszymi nie ma kto się zajmować. Żyją oni w skrajnej nędzy. Rodziców małych dzieci nie stać na posłanie ich do szkoły, opłacenia czesnego, nie wspominając o zakupie książek, wyprawki szkolnej czy ubrań. Koszty posłania dzieci do szkoły są przeogromne, rodzice kosztem swojego niejedzenia starają się wygospodarować pieniądze na uczynienie życia swoich dzieci normalnym.

Dlatego też w imieniu rodzin syryjskich z Aleppo prosimy Cię o dalszą pomoc i wsparcie dzięki, któremu odbudują one nie tylko miasto, ale i własne życie. Wierzymy, że zechcą Państwo pozostać z nami i pomóc mieszkańcom odbudować Aleppo!

Jeśli chcesz pozostać z nami i nadal wspierac rodziny z Allepo nie zwlekaj, wypełnij deklarację, która znajduje się tutaj:

1. Kontynuacja - deklaracja dla parafii

2. Kontynuacja - deklaracja kapłańska/dziekańska

3. Kontynuacja - deklaracja indywidualna/wspólnoty/zgromadzenia.

i pomagaj dalej tej samej rodzinie !

Wypełnij deklarację  i prześlij ją:

- saknem : biurogdansk@caritas.pl lub mszulc@caritas.pl

- lub pocztą: CAritas archdiecezji Gdańskiej, Al. Niepodległości 778, Sopot.

koniecznie wraz z oświadczeniami dot. danych osobowych.

Kontakt: Marta Szulc, mszulc@caritas.pl, tel. 58 555 78 78 , 604 531 011