Jubileuszowy Festyn Rodzinny w Łebnie

W dniu 9 lipca 2017 r. odbył się XX Parafialno-Sołecki Festyn Rodzinny w Łebnie. Głównym organizatorem i pomysłodawcą Festynu jest ks. kanonik Mieczysław Guzmann – proboszcz Parafii Łebno. Swoją obecnością festyn zaszczycił m.in. Ryszard Kalkowski – Wójt Gminy Szemud  i Aleksandra Perz – Przewodnicząca Rady Gminy Szemud.

Cel Festynu to przede wszystkim wspólna zabawa oraz zebranie funduszy na wakacyjne wycieczki dla dzieci z rodzin wielodzietnych i będących w potrzebie oraz opieka nad starszymi i chorymi ludźmi, a także zebranie ofiar na wsparcie Chrześcijańskiej Rodziny w Syrii.

Na początku imprezy teatr „Kufer” z Gdańska przedstawił wesołe widowisko z piosenkami,    a po spektaklu dzieci zabawiał aktor Grzegorz Gajewski -„Dyzio”. W przerwie animacji  wystąpiła dziecięca grupa taneczna z SP Łebno. Następnie odbył się koncert zespołu „FOX disco polo”. W repertuarze znalazły się autorskie piosenki oraz znane wszystkim  covery disco, które połączone w całość z choreografią żeńskiej grupy tanecznej porywały wszystkich uczestników imprezy do świetnej zabawy!  Doskonały kontakt z publicznością, dawka radosnej i pozytywnej energii to nierozłączna część występu formacji FOX... Energetyczne utwory oraz ich wykonanie sprawiły, że w opinii publiczności koncert w wykonaniu FOX pozostanie niezapomniany.

W trakcie koncertu nastąpiło podsumowanie Gminnych Zawodów Strażackich, które równolegle z festynem odbywały się na boisku sportowym (opis przebiegu zawodów znajduje w odrębnym artykule).  Kolejnym programem był konkurs Piosenki Religijnej oraz odjazdowa zabawa taneczna zespołem YORK.

Dodatkową  atrakcją były min. dmuchane zjeżdżalnie, kule wodne, bandżo, namiot animacyjno-plastyczny zorganizowany prze WOK Łebno, foto budka, liczne stragany, stoiska twórców ludowych, catering. Ponadto podczas imprezy trwała sprzedaż losów, a przy stoiskach Caritasu można było kupić ciasto, wypić pyszną kawę, skosztować wiejski żurek oraz inne smakołyki.

Dwudziesty Festyn Rodzinny to okazja do wspomnień. Pierwsze edycje odbywały się na boisku przy remizie OSP. Przez 20 lat pracowało przy organizacji bardzo dużo osób, które nie sposób wszystkie wymienić, ale należy przede wszystkim wspomnieć o pani prezes zespołu Caritas - Anieli Cirockiej, a także o Lidii Labuda, Marii Domarus, Alicji Miotk, Lucynie Miotk, Stefanii Łaga. A z pierwszych lat o Danucie i Feliksie Hewelt, Beacie i Kazimierzu Bryla, Janinie i Kazimierzu Krauze, Marii i Romanie Chustak, Krzysztofie Pezowicz i śp. Stanisławie Peta (WKS Barka),  Ryszardzie Mikołajczyku, Tadeuszu Gruba (OSP Łebno) oraz o Leszku Walkowiak, Halinie Wickiej i sołtysach: Dorocie Miotk, Romanie Miotk, Wojciechu Wilczewskim i Łukaszu Okrój. Cała historia Festynu została pokazana  w formie prezentacji medialnej na zainstalowanym przy scenie – telebimie.

Z okazji jubileuszu Ksiądz Mieczysław Guzmann zaprosił uczestników Festynu na wspaniały kilkukilogramowy tort. Były oczywiście życzenia, podziękowania, gratulacje. Z kolei uczestniczy zabawy, za trud i serce włożone w organizację festynów, odwzajemnili naszemu Proboszczowi spontanicznym zaśpiewaniem  „Sto lat” oraz pieśni pt. „Życzymy, życzymy …”

Wspaniałym zwieńczeniem Jubileuszu był wyjątkowy pokaz fajerwerków przygotowany przez Tadeusza Miotk.

Cały Festyn przebiegał w rodzinnej i przyjaznej atmosferze. Dopisała zarówno pogoda jak i liczba uczestników, wszyscy bawili się świetnie.

Leszek Walkowiak

Fot. Zbigniew Fitas