Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, z siedzibą przy al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot wpisana do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej o numerze NIP 9570657546, dalej zwana Administratorem.

Twoje dane przetwarzane są przez nas w celu świadczenia naszych usług oraz w wypadku wyrażenia stosownych zgód w celach statystycznych, zapewnienia większego bezpieczeństwa usług, a tym samym wykrywania ewentualnych nadużyć.

Dane przetwarzane są w celu wykonywania łączących nas z Państwem umów, zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)

Dane będą przetwarzane do czasu odwołania wyrażonej przez Państwa zgody lub na czas wykonania łączącej nas z Państwem umowy i spełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa. Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także w wypadku udzielenia zgody wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym, cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem.

„Youth Summit” to międzynarodowe spotkanie młodzieży w Sopocie, które już trwa.

W dniach 18 – 22 września w Sopocie odbywa się międzynarodowe spotkanie młodzieży szkól drugiej szansy (second chance schools) i nauczycieli. W wydarzeniu bierze udział 53 uczniów wraz z 17 wychowawcami.

Spoza Polski do Sopotu przyjechało 45 uczniów z 8 szkól – Malmo, Tyreso, Norrkoping (Szwecja), Kopenhaga (Dania), Matosinhos (Portugalia), Bonn, Monchengladbach (Niemcy), Chambery (Francja). Towarzyszą im nauczyciele, dyrektorzy placówek. Wszystkie szkoły należą do Europejskiego Stowarzyszenia Miast na rzecz Edukacji Drugiej Szansy, które wspiera finansowo spotkanie.

Młodzieży uczestniczy w różnego rodzaju aktywnościach – warsztatach artystycznych, sportowych, grach miejskich, spotkaniach integracyjnych. Uroczystość inauguracyjna odbyła się w auli II LO w Sopocie, podsumowanie i zakończenie  zaplanowane zostało – na Sopockim Grodzisku.

Celem spotkania jest zwiększenie integracji młodych osób, kreowanie postaw służących aktywności, samodzielność, tolerancji i demokracji.

Młodzi ludzie to osoby, które wypadły z systemu edukacji formalnej – nie posiadają przygotowania zawodowego, które pomogłoby im w uzyskaniu samodzielności. Mają niskie kompetencję społeczne i osobiste. Są wśród nich także imigranci, którzy potrzebują szczególnej pomocy i wsparcia.

W ramach spotkania odbędzie się szkolenie nauczycieli, które dotyczyć będzie kreatywnych metod nauczania, wykorzystaniu nowoczesnych nośników informacji. Szkolenie poprowadzi psycholog, nauczyciel – Przemysław Staroń.

Ponadto w Sopocie odbędzie się spotkanie Zarządu oraz przedstawicieli członków Europejskiego Stowarzyszenia Miast na Rzecz Szkól Drugiej Szansy, którego miasto Sopot jest członkiem (jedyne miasto w Polsce).

Organizatorem spotkania jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej we współpracy z Urzędem Miasta Sopotu.

Tu obejrzysz ceremonią zakończenia.