"Wakacje Świetliczaków"

„Wakacje Świetliczaków”. W dniach 11-20.07.2017 cztery gdańskie placówki przebywały na kolonii w Głuchołazach, miejscowości położonej w malowniczych Górach Opawskich. Całość pobytu przebiegała według ustalonego programu i miała na celu integrację podopiecznych oraz zapewnienie im beztroskich chwil wakacyjnych i możliwość poznania nowych, interesujących miejsc. Każdy z uczestników miał okazję zobaczyć na własne oczy Labirynt Skalny w Błędnych Skałach, onieśmielające piękno ukryte w głębi Gór Stołowych, magiczne korytarze pośród zimnych i surowych skał budziło w każdym, małym czy dużym zachwyt. Wycieczka piesza na Kopę Biskupią, wznoszącą się 890 m.n.p.m., obfitowała w wiele emocji, okraszona zmęczeniem i kroplami potu zaowocowała wspaniałym widokiem roztaczającym się z samego szczytu i to było warte każdego poświęcenia. Ostatnią wyjazdową i daleką wycieczką było Zoo Safarii w Kralovym Dvor’ze w Czechach. Miejsce gdzie zwierzęta mają zapewnioną namiastkę naturalnego środowiska, jest to też jedyne zoo w Europie z tylko i wyłączenie afrykańskimi zwierzętami, daje azyl między innymi lwom berberyjskim – majestatycznym i pięknym istotom, które żyją już tylko w parkach zoologicznych. Niesamowite miejsce gdzie każdy mógł niemalże dotknąć dzikich zwierząt.

Poza wycieczkami autokarowymi, na miejscu w ośrodku Banderoza również czekało na nas nie mało atrakcji. W programie było zwiedzanie miasta z przewodnikiem, które pozwoliło uczestnikom kolonii poznać historię Głuchołaz. Podopieczni gdańskich placówek mieli też okazję poznać niechlubną przeszłość miejscowości, jaką było wieszanie czarownic, symbolizowane dziś przez Górę Szubieniczną, położoną 325 metrów n.p.m, na którą prowadzi 300 schodów, co do dokładnej ich ilości sprzeczają się najstarsi mieszkańcy Głuchołaz. Od najmłodszego do najstarszego kolonisty, każdy przeszedł lekcję strzelania z łuku pod czujnym okiem instruktora, szukał złota w strumieniach Starynki, przemaszerował przez ciemne i przerażające leśne tereny, oświetlając sobie drogę jedynie blaskiem pochodni.

Cały wyjazd podsumowało wspólne ognisko, które pokazało jak wiele rzeczy udało się osiągnąć młodym zdobywcom przygód podczas tego wyjazdu.

Kolonie letnie „Wakacje Świetliczaków” zostały dofinansowane:

w ramach projektu: Szkolimy Uczniów Przedsiębiorczych Empatycznych Rozsądnych. Gdańskie Szkoły Podstawowe współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Przez Gminę Miasta Gdańska

Przez Wojewodę Pomorskiego poprzez dotację z Pomorskiego Kuratorium Oświaty