Już pierwsze z 1400 plecaków trafiło do parafii - "Tornistry pełne uśmiechów" ( i nie tylko) będą gotowe na wrzesień.

Chodź wakacje dopiero zbliżają się do półmetka to Parafialne Zespoły Caritas wraz z Centrum Wolontariatu już myślą o tym, jak doposażyć we wrześniu te dzieci, którym nie zawsze rodzice są w stanie zapewnić odpowiednią wyprawkę.

Akcja Tornister Pełen Uśmiechów już od kilku lat zaprasza ludzi, którzy chcą się podzielić swoją dobrocią do współpracy. Zasada jest dość prosta – Caritas Archidiecezji Gdańskiej udostępnia Parafialnym Zespołom Caritas plecaki ( wg potrzeb), które zaopatrzone w informację o dziecku ( imię, wiek) oraz kartkę, co można włożyć do plecaka – rozdają parafianom. Chętne osoby, zabierają plecak ze sobą po jednej z niedzielnych Mszy św., wypełniają i przynoszą w wyznaczonym terminie. Tak zapełnione tornistry trafiają do dzieci z tej właśnie parafii, które ich w rzeczywistość bardzo potrzebują.

W tym roku, dzięki hojności jednego ze sponsorów plecaki są naprawdę znakomite, bo firmy CROPP i jest ich 1293 szt. Następne dokupują kolejni sponsorzy.

Za plecaki oraz wszystko, co w nich się znajdzie bardzo dziękujemy.