SOPOT - Wakacyjna szkoła pod żaglami już przyjęła pierwszych uczniów.

Nie jeden uczeń na samą myśl o powrocie do szkoły w wakacje ma kwaśną minę, jednak nie Ci, którzy właśnie rozpoczęli swoją szkołę „Pod Żaglami”. Są to wyjątkowi ludzie, wolontariusze Caritas, którzy przez cały rok szkolny prócz nauki czy pracy poświęcają swój czas drugiemu człowiekowi. Rejsy są wyrazem wdzięczności za ich całoroczną pracę, ale i możliwością do zdobycia zarówno nowych umiejętności jak i przyjaźni.

Gdańska Caritas wraz z Akademią Żeglowania oraz Fundacją Rozwoju Polskiego Żeglarstwa Regatowego zaprosiła wyjątkowe dzieci, młodzież do wyjątkowej szkoły w ramach, której zaplanowano 11 tygodniowych rejsów po zatoce Gdańskiej. Rejsy są dla siedmioosobowej załogi na dwunastometrowym jachcie Dufour 40E Performance.

W trakcie rejsu uczestnicy odbędą szkolenie, które obejmuje m.in.:

- zapoznanie się z jachtem,

- opanowanie podstawowych manewrów na żaglach i na silniku,

- korzystanie ze środków bezpieczeństwa i ratunkowych,

- pracę przy wszystkich stanowiskach manewrowych na jachcie,

- nawigacje na mapach papierowych i elektronicznych,

- żeglugę nocna na żaglach i na silniku,

- prace bosmańskie – węzły, podstawowe naprawy jachtu,

- trymowanie jachtu regatowego.

Rejsy mają charakter zarówno szkoleniowy jak i integracyjny. Wykwalifikowany – licencjonowany instruktor żeglarstwa morskiego przeprowadzi szereg ćwiczeń mających na celu stworzenie zgranej załogi.  Każdy uczeń opuści szkołę z umiejętnością współdziałania, dzielenia się obowiązkami, umiejętnością radzenia sobie w ciężkich i zaskakujących sytuacjach a ich samodyscyplina, odwaga i odpowiedzialność za siebie i innych z pewnością zostaną wzmocnione.

Uczniom życzymy wspaniałej nauki, nauczycielom cierpliwość a wszystkim niezapomnianych wakacji!

a oto kilka słów od załogi :

"Podczas rejsu przeżyliśmy niesamowitą przygodę życia. Wszystkim nam warunki sprzyjały. Pomimo tego, że się nie znaliśmy wcześniej to bardzo się zintegrowalismy i czujemy się jak jedna  wielonarodowa rodzina z kapitanem na czele. Myślę, że niektórzy z nas zarazili się pasją do żeglowania. Mogliśmy poznać pomorze od drugiej strony, czyli morza. Nie przypuszczałyśmy, że coś tak wspaniałego może się nam przytrafić. Każdy z nas na pewno zapamięta to na długo i będzie często sobie to wspominać.

Pozdrawiamy

Natalia Krefta i Marta Rodak"

a tu mozna posłuchać relacji: