Zawieszenie wiechy - Warzenko już pod dachem.

23 czerwca, w wigilię św. Jana, w samo południe i w gronie pracowników, przyjaciół i władz zarówno kościelnych jak i samorządowych odbyła się w Warzenku uroczystość zawieszenia wiechy. To tradycja budowlana i okazja by świętować zakończenie ważnego etapu budowy, czyli położenie ostatniego elementu konstrukcji dachu.

Wśród zaproszonych gości byli m.in.: Abp Sławoj Leszek Głódź, bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej KEP, ks. Marcin Iżycki, nowy dyrektor Caritas Polska, Hanna Zych -Cisoń, wiceprzewodnicząca sejmiku pomorskiego, Andrzej Wyrzykowski, wójt gminy Przodkowo, Tadeusz Skrzyński, sołtys Warzenka oraz Dariusz Majorek, dyrektor wojewódzkiego oddziału PFRON. Nie zabrakło też wypróbowanych przyjaciół gdańskiej Caritas: przedstawicieli zarządu wspierającej budowę Fundacji Energa Roberta Kwiatka i Haliny Lewkowskiej oraz prezesa współpracującej z Caritas Żeglugi Gdańskiej - Jerzego Latały.

W niecałe 4 miesiące od poświęcenia kamienia węgielnego wydać już bryłę budynku w całości. 23 pokoje z łazienkami i niemalże 200 m kw. sala – oto potencjał tego obiektu. Całość dostosowana do osób z niepełnosprawnością. Mamy nadzieję, że już za rok będzie to miejsce tętniące życiem, miejsce przepełnione wypoczywającymi dziećmi, seniorami, niepełnosprawnymi.