Archidiecezja Gdańska pomaga w programie "Rodzina Rodzinie"

kolejne informacje:

Podziękowanie od ojca Ibrahima z Aleppo

Pod koniec czerwca w Polsce gościliśmy ojca Ibrahima Alsabagh, franciszkanina, proboszcza parafii św. Franciszka w syryjskim Aleppo.

Dziękując za wsparcie płynące z Polski prosił o kontynuację pomocy, do mówienia o tym, że w Aleppo wciąż są ludzie czekający na pomoc, że nie możemy o tym zapomnieć. W rozmowie z Martą Titaniec, kierowniczką działu zagranicznego Caritas Polska, mówił:

W tej chwili mamy całkowicie zniszczone, sparaliżowane miasto, w którym nie ma gospodarki. Nie ma pracy. Miasto zranione, bo jego społeczność została zdziesiątkowana i wytrącona z równowagi. Co to oznacza? Mamy wielu ludzi starszych, opuszczonych, chorych, samotnych, którzy wymagają opieki. Pozostało niewielu młodych mężczyzn, za to mamy wiele młodych dziewcząt, wiele młodych matek z dziećmi. To jest nasze społeczeństwo - zranione i wytrącone z równowagi. Mamy wiele obaw, ale największą jest to, że przestanie się mówić o Aleppo. To dla Aleppo oznaczałoby koniec. ...czytaj całość

Podziękowanie ojca Ibrahima Alsabagh dla darczyńców programu Rodzina Rodzinie

Historie z Aleppo...

Szorik ma 37 lat i jest wdową samotnie wychowującą dwójkę nastolatków - syna Lewona i córkę Azniw. Jej mąż zmarł na zawał serca. Kobieta z powodu poważnych problemów z kręgosłupem (wypadający dysk) nie może pracować.  Lekarz stanowczo zabronił jej nadwyrężać kręgosłup. Tym bardziej, że każdy wysiłek wiąże się z ogromnym bólem. Pieniądze z programu Rodzina Rodzinie są jedynym źródłem dochodu całej rodziny. Przynajmniej do momentu, kiedy Szorik, będzie mogła wrócić do pracy.  W czasie wojny rodzina straciła dom, później uciekając przed rebeliantami, zmuszona była kilkakrotnie zmieniać miejsce pobytu. Obecnie mieszka w wynajętym mieszkaniu.

Antonia jest wdową. Ma trzy córki: najstarsza Helene ma 18 lat, Mareti  15 lat i Patire 12 lat. Antonia jest fryzjerką, ale nie ma na razie możliwości powrotu do pracy. W zrujnowanym mieście ostatnią rzeczą, na którą kobiety chcą wydawać pieniądze jest nowa fryzura. Antonina poświęca się więc wychowaniu dorastających córek, które mimo młodego wieku stanęły w obliczu wojennej traumy. Z powodu ciężkiej sytuacji finansowej, rodziny nie stać na wynajęcie mieszkanie. Z pomocą przyszedł Kościół obrządku ormiańsko-ortodoksyjnego, do którego kobieta wraz z córkami należy. Środki otrzymywane dzięki programowi Rodzina Rodzinie, pozwalają m. in. na zakup żywności, ubrań i opłacenie codziennych wydatków rodziny.

Rodzina Aro to jedna z wielu innych, które nie byłyby w stanie utrzymać się bez pomocy programu Rodzina Rodzinie. Georges wraz z żoną Merine mają troje dorosłych dzieci: 23-letnią Marię, 20-letniego Berge oraz 18-letniego Hagoba. Dzieci uczą się i studiują, najmłodszy Hagob w tym roku chce zdawać maturę. Ojciec ze względu na swoją przewlekłą chorobę, pracuje jedynie dorywczo, czasami kilka godzin dziennie. Rodzina wynajmuje dom, którego opłacenie pochłania znaczną część miesięcznego dochodu. Dzięki środkom z Polski państwo Aro mają szansę na normalne życie. Nieustannie za to dziękują!

Zobacz koniecznie : Raport z ALEPPO

Posłuchaj koniecznie: Rozbitkowie

Informacje dot. realizacji programu „ Rodzina Rodzinie”

Obszar Archidiecezji Gdańska, stan na dzień 05.06.2017 r.

• I –szy etap programu – deklaracje składane bezpośrednio do Caritas Polska

250 rodzin syryjskich objętych pomocą.

• II- etap – koordynowany przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej:

409 rodzin objętych pomocą w tym:

80 rodzin – środki ze zbiórki Niedziela Miłosierdzia ( 244 800,00),

30 rodzin – deklaracje jednorazowe na 6 m-cy (91 800,00)

299 rodzin – deklaracje comiesięczne – dotychczasowe wpłaty: (152 490,00)

14 rodzin – w trakcie przygotowania.

Suma : 659 rodzin już objętych pomocą

14 w trakcie przydzielania pomocy.

Czcigodni Księża Proboszczowie
Czcigodni Księża Rektorzy
Archidiecezji Gdańskiej

dot. programu „Rodzina Rodzinie”

W związku z realizacją programu „Rodzina Rodzinie” przez parafie Archidiecezji Gdańskiej informujemy, iż tylko w kwietniu 2017 złożono deklaracje na podstawie, których obejmiemy pomocą kolejne 320 rodzin z Syrii. Spośród parafii, które dokonały już wpłaty rozpoczęto przydzielanie rodzin.

• 46 wskazanych rodzin już zostało objętych pomocą,
  • kolejne 150 jest w trakcie przydzielania do konkretnych parafii,
  • następne zostaną przydzielane po dokonaniu pierwszej wpłaty.

Jednocześnie informujemy, iż w związku z porozumieniem, które nawiązały ze sobą organizacje wspierające ludność w Syrii, w tym w Aleppo; m.in. Caritas Polska w celu uniknięcia dodatkowych napięć w Syrii wśród rodzin objętych pomocą; wynikających z różnych kwot wsparcia, ustalono, iż wszystkie organizacje będą wspierać rodziny w tym samym wymiarze,
tj. w przeliczeniu na złotówki – 510 zł.

Wszystkie zadeklarowane kwoty powyżej 510 zł na rodzinę zostaną dołączone do wsparcia kolejnych rodzin w budżecie łączonym.

W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt z p. Martą Szulc, mszulc@caritas.pl, 604 531 011, 58 555 78 78.

Serdecznie dziękuję za złożone do tej pory deklaracje i dokonane wpłaty.

z braterskim pozdrowieniem
        ks. Janusz Steć
                                              Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej

Tu można pobrać formularze deklaracji.