XIX Festyn Rodzinny w Łebnie

W niedzielę 7 sierpnia 2016 r. odbył się  „XIX Parafialno-Sołecki Festyn Rodzinny w Łebnie”. Głównym organizatorem festynu jest ks. kan. Mieczysław Guzmann  i Parafialny Zespół Caritas, zaś współorganizatorami są:

- Sołectwa: Będargowo, Łebno, Łebieńska Huta i Zęblewo

- Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Łebnie

- Gminne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Szemudzie

- Biblioteka Publiczna Gminy Szemud

- Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie w Łebnie

- Ochotnicza Straż Pożarna w Łebnie.

Ks. kan. Mieczysław Guzmann – proboszcz parafii Łebno na samym początku imprezy powitał gości honorowych, wszystkich uczestników zabawy oraz podziękował sponsorom, organizacjom, instytucjom  i osobom prywatnym za włączenie się w organizację wspólnego przedsięwzięcia. Wśród gości honorowych obecni byli: Ryszard Kalkowski – Wójt Gminy Szemud oraz Aleksandra Perz – Przewodnicząca Rady Gminy Szemud.

Tradycyjnie konferansjerem festynu był Leszek Walkowiak, który serdecznie zaprosił wszystkich do wspólnej zabawy. Na dobry początek wystąpiła grupa teatralna ze Szkoły Podstawowej w Łebnie pod kierunkiem Renaty Kos. Dzieci przedstawiły spektakl pt. „W krainie baśni”. Następnym punktem programu był występ laureatów „X Konkurs Piosenki Religijnej – Łebno 2016”.

Niezwykle gorąco przez publiczność został przyjęty zespół KGW z Nowej Karczmy – „Najlepsze Koło Gospodyń Wiejskich Województwa Pomorskiego w 2015 roku”. Panie pod kierunkiem Jadwigi Knapińskiej zaprezentowały nowo przygotowany repertuar pieśni kaszubskich i biesiadnych.

Wieczorem wystąpił mega zespół TARGET z Pomorza, który jest laureatem licznych konkursów i festiwali, m.in. w 2015 roku zdobył Grand Prix „IX Festiwalu Piosenki Żołnierskiej”. Zespół znany jest także szerokiej publiczności z charakterystycznego brzmienia  będącego mieszanką classic rocka, glam rocka i hard rocka. Teksty i przesłanie zespołu pozwalają spojrzeć na świat w krzywym zwierciadle, zawierają dużą dawkę oryginalnego humoru będącego lekarstwem na rutynę otaczającej rzeczywistości.

Występy artystyczne przeplatane były licznymi konkursami sprawnościowymi, które przyciągnęły do udziału wielu chętnych. Konkursy przygotowała i prowadziła Sylwia Sokół przy współpracy pań z Rady Rodziców. Natomiast w zielonym namiocie dla dzieci czynny był kącik artystyczno-plastyczny przygotowany przez Wiejski Ośrodek Kultury w Łebnie pod kierunkiem Jadwigi Kuczkowskiej. Ponadto czynny był kącik rzeźbiarski Tadeusza Orłowskiego oraz stoisko książek regionalnych przygotowany przez Marię Chustak.

Jedną z atrakcji  festynu była fotobudka, a także okazja przejażdżki limuzyną oraz  możliwość zwiedzania Gminnej Izby Regionalnej w Łebnie.

W ramach festynu zainstalowany został plac zabaw z wieloma atrakcjami dla dzieci. Z kolei przez cały czas imprezy trwała zabawa z fantami, a  przy stoiskach  Caritasu można było kupić ciasto, wypić pyszną kawę, zjeść inne smakołyki. Czynne też było stoisko z pieczonymi  kiełbaskami i napojami.

O godzinie 20.00 odbyło się losowanie Nagrody Głównej loterii fantowej – wspaniałego roweru, który wygrał właściciel losu  nr 47/4.

Szczególnie miłym akcentem były życzenia i podziękowania za organizację festynu dla ks. kan. Mieczysława Guzmann oraz zaśpiewanie przez wszystkich zgromadzonych „Sto lat”.

Zabawa taneczna była ostatnim punktem programu przygotowanego przez organizatorów festynu. Do tańca grał znakomity, kaszubski zespół muzyczny z  Przodkowa czyli  Wiesław Naczk i jego zespół „PREMIUM.”

Dopisały humory uczestników zabawy, dopisała pogoda, a przy okazji zebrano fundusze na wspaniały cel, jakim jest wigilijne spotkanie oraz wakacyjne wycieczki dla dzieci z rodzin wielodzietnych i będących w potrzebie.

Do zobaczenia za rok w pierwszą niedzielę sierpnia.

Leszek Walkowiak

Fot. Katarzyna Miotk

Poniżej zamieszczamy zdjęcia oraz podziękowanie Księdza Proboszcza dla wszystkich współorganizatorów, a także ofiarodawców i sponsorów tegorocznego festynu.