Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Na wycieczce w SEA PARK w Sarbsku

W dniu 04 lipca 2016 r. po porannej Mszy św. dzieci z Parafii Matki Boskiej Królowej Polski w Łebnie  pod przewodnictwem ks. proboszcza Mieczysława Guzmanna udały się na wycieczkę do Parku Rekreacyjno-Edukacyjnego Sea Park w Sarbsku. Park ten jest związany z tematyka mórz i oceanów oraz historią i kulturą Pomorza.

Największą atrakcją dla dzieci była prezentacja karmienia fok szarych  i uchowatych kotiki południowo amerykańskie. W czasie treningu medycznego foki uczą się pewnych  czynności, mają imiona. Na polecenie trenerów wykonują  określone  czynności, piruety, bawią się piłką i kółkiem ringowym. Nasze dzieci miały możliwość uczestniczyć w tych pokazach dwukrotnie. Następną atrakcją było prehistoryczne oceanarium 3D, w którym można stanąć „oko w oko” ze stworzeniami zamieszkującymi wody naszej planety miliony lat temu. Atrakcją dla małych dzieci były „rozmowy” z wielorybem Błękitkiem. Ciekawe  ekspozycje pokazuje kolekcja Muzeum marynistycznego związanymi z  PLO Gdynia. Atrakcją jest mesa kapitana Morgana. Wartym odwiedzenia jest park makiet zwierząt morskich takich, jak: płetwal błękitny 38 mb, rekin wielorybi, żarłacz biały, rekin młot, ryba piła, manta, żółw skórzasty, kałamarna olbrzymia 18 mb – jest to świetna okazja do robienia zdjęć. Znajduje się tam również park miniatur latarni morskich  wykonany z detalami – od Krynicy Morskiej do Świnoujścia. Atrakcją dla najmłodszych był park zręcznościowo-liniowy Małego Pirata, Gaj Małego Pirata na Galeonie Wodnik. Mniejsze dzieci pięknie bawiły się na placu z kolejką. Z zaciekawieniem dzieci oglądały Mini Zoo z różnymi ptakami. Dzieci  zwiedzały Wrak na Wspak –statek odwrócony do góry dnem, jest to replika szwedzkiego okrętu wojennego Stolen, który został zatopiony przez Polski Galeon Wodnik w bitwie pod Oliwą. Pogoda dopisała  ,a  jak trochę padało to było się gdzie schować. Nasze dzieci pełne radości i wrażeń dziękują Wójtowi Gminy Szemud za otrzymane dofinansowanie wycieczki.