Kasztanowe wakacje - "WARZENKO"

Na tę kolonię czekaliśmy cały rok! Układaliśmy w głowie plany, co ze sobą zabierzemy, kto z kim będzie dzielił pokój, w co się będziemy wspólnie bawić, jakie nowe znajomości zawrzemy. I musimy przyznać, że nie rozczarowaliśmy się. Czekało na nas mnóstwo atrakcji i wyzwań, które chętnie podjęliśmy. Wszystkiemu towarzyszyła atmosfera wiary we własne możliwości, bo tematem przewodnim byli SUPERBOHATEROWIE!

Pierwszego wieczora spędziliśmy czas na wspólnej integracji, by lepiej się poznać. Wyzwaniem było zapamiętanie wszystkich imion, ale przez 10 dni było to możliwe. Okazji do wspólnie spędzanego czasu było dużo - najlepszą okazją do tego były dyskoteki!

Następnie przyszedł czas na zajęcia grupowe - nasze ulubione. Mieliśmy okazję zamienić się w Tajnych Agentów, by rozwiązywać zagadki i wykazać się dobrą sprawnością. Był też czas na próbowanie nowych rzeczy - pływania kajakiem! Dla niektórych z nas była to pierwsza okazja do tego i mimo małego strachu popłynęliśmy! Zdecydowanie było warto  Nie mogło zabraknąć Ligi zadaniowej i podchodów, w których jesteśmy nie do pokonania! Nie daliśmy się podchwytliwym pytaniom i coraz trudniejszym wyzwaniom! Gdy pogoda zrobiła nam psikusa nie martwiliśmy się tym. Byliśmy na to przygotowani - w ruch poszły gry planszowe. Na niepogodę idealny okazał się także turniej KALAMBUR, który tak nam się spodobał, że odbył się dwukrotnie! W słoneczne dni wyruszyliśmy na przejażdżkę rowerową, z której wróciliśmy zmęczeni, ale uśmiechnięci. Do naszej dyspozycji były również boiska do gry w siatkówkę i piłkę nożną, z których szczególnie korzystali chłopcy. Młodsi szaleli na trampolinie - cierpliwie czekali w długich kolejkach na swoją kolej  Tradycją jest, że odbywa się SPARTAKIADA. W tym roku konkurencje wymagały dobrej koncentracji i siły. Paulina, Natalia i Igor nie mieli sobie równych w kilku konkurencjach, za co zostali nagrodzeni.

Atrakcją, na którą bardzo czekaliśmy, była wizyta w aquaparku! Wodnym szaleństwom nie było końca... Jedni zdecydowali się na basen sportowy, inni na piłkę wodną, a niektórzy opanowali zjeżdżalnię. Każdy z nas świetnie się bawił. Ale zanim zaczęliśmy szaleć w wodzie, pojechaliśmy do Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku, gdzie wspólnie z przewodniczką poznawaliśmy historię i ciekawostki o Kaszubach. Będąc tak blisko nie mogliśmy nie pojechać do Wieżycy, by podziwiać piękne widoki z wieży widokowej.

O nasze bezpieczeństwo w trakcie kolonii dbali nie tylko wychowawcy, ale również Policjanci, którzy przeprowadzili dla nas zajęcia profilaktyczne o bezpiecznych zachowaniach w czasie wakacji. Odbył się również kurs pierwszej pomocy przedmedycznej. Mieliśmy okazję przećwiczyć udzielania pomocy pod okiem profesjonalistów. Bardzo za to dziękujemy.

Czas powrotu do domu zbliżał się wielkimi krokami. By jeszcze lepiej zachować wspomnienia z kolonii, każdy z nas otrzymał pamiątkowy dyplom kolonisty oraz upominki. Odbyło się także rozdanie nagród indywidualnych i loteria z atrakcyjnymi nagrodami. Długo będziemy wspominać tegoroczną kolonię!

Na kolonii byliśmy wraz z koleżankami i kolegami z 3 innych gdańskich świetlic Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Kolonia była współfinansowana przez Miasto Gdańsk w ramach projektu „Wakacje Świetliczaków”

Oraz przez Kuratorium Oświaty w Gdańsku.

-Kasztany-