Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Stągwie miłosierdzia

Bł. Ojciec Gwidon z Montpellier, poprzez dzieła miłosierdzia prowadzone dziś, wychodzi naprzeciw ubogim i potrzebującym współczesnego świata.

Uroczystości patronalne dn. 4 lutego w DSMC zgromadziły wiele osób: pracowników Caritas, bliskich i znajomych, dobroczyńców i podopiecznych naszych placówek. Wspólną radość rozpoczęła dziękczynna Msza św. w sanktuarium matemblewskim pod przewodnictwem ks. Dyrektora Caritas Janusza Stecia; Eucharystię celebrowali również ks. kustosz Andrzej Pradela, ks. Piotr Brzozowski i ks. Tomasz Kosewski, zastępcy dyrektora. Obecny był również ks. Jarosław Brylowski.

Na zakończenie Mszy św. siostra przełożona Pompilia Ziaja przedstawiła „kartkę z historii” Zakonu Ducha Świętego przywołując papieski dokument - breve Innocentego III z dn. 13 stycznia 1208 roku. W tym dokumencie papież podkreśla posługę Zakonu Ducha Świętego i pełnienie dzieł miłosierdzia. Nawiązuje do ewangelicznej perykopy o weselu w Kanie Galilejskiej i sześciu stągwiach, w których woda za sprawą Jezusa staje się wybornym winem. Właśnie w szpitalu Ducha Świętego znajduje się sześć stągwi, które napełniane są uczynkami miłosierdzia.

Osiem wieków później, „dziś”, papież Franciszek ogłasza Rok Jubileuszowy wzywając wiernych i cały świat do pochylenia się nad tajemnicą Bożego Miłosierdzia i stawania się miłosiernym jak Ojciec Niebieski jest miłosierny.

Siostra Samuela Ciesielska zachęciła do przyjęcia stągwi, przygotowanych przez siostry i podopieczne domu, a które możemy wypełniać uczynkami miłosierdzia (każdy uczynek to jedno wrzucone ziarenko).

Gwidonowy poczęstunek był okazją do spotkania i rozmowy.