Święta, święta i po świętach...

W grudniu spłynęło do nas wiele życzeń i dobrych słów od różnych osób, za co ogromnie dziękujemy! :)
Obchód Wigilii Bożego Narodzenia rozpoczęliśmy Mszą świętą w trakcie, której modliliśmy się wraz z podopiecznymi, ich rodzinami oraz personelem i wolontariuszami, o radość Bożej Miłości na każdy kolejny dzień naszego życia.
W tym szczególnym dniu do naszej Wspólnoty Domu Hospicyjnego dołączyli Ksiądz Biskup Zbigniew Zieliński oraz Ksiądz Janusz Steć -Dyrektor CAG. Był to powód do radości i wzruszenia. Ksiądz biskup rozpoczął wigilię od serdecznych życzeń kierowanych do podopiecznych oraz ich najbliższych, personelu i wolontariuszy. Przełamanie się opłatkiem dało okazję do chwil osobistego spotkania i rozmowy. Najbardziej ten moment ze wzruszeniem wspominają nasi podopieczni. Wspólnota stołu sprzyjała rozmowom i wspomnieniom. To dało okazję do drobnych, a jakże ważnych, gestów wzajemnej pomocy, okazania szacunku i ubogacenia się wzajemną miłością i wrażliwością.
W kolejne popołudnia dni świąteczne mogliśmy zasiadać do wspólnego kolędowania dzięki Księdzu Darkowi (naszemu kapelanowi), który akompaniował na akordeonie – to chwile domowej tradycji w naszych progach.
Wielką niespodzianką i przeżyciem było dla nas przybycie Kolędników w dzień Nowego Roku. Ok. godziny14.30 zajechała do nas Święta Rodzina wraz z trzema królami. Rozbrzmiały ponownie kolędy i pastorałki z radosnymi słowami życzeń obfitości Bożej łaski na każdy dzień Nowego Roku. Tą niespodziankę przygotowała wspólnota zakonna Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu z Gdyni – za kolędę dziękujemy, zdrowia szczęścia Wam życzymy z opieką Bożej Dzieciny i Świętej Rodziny. :)