Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Już 33 - ci.

Dn. 15 września br. w Gdańsku Matemblewie w Domu Samotnej Matki Caritas im. Bł. Ojca Gwidona z Montpellier odbył się chrzest św. trzymiesięcznej Leny Marii. Sakramentu udzielił ks. proboszcz Andrzej Pradela. W kaplicy zakonnej modliła się rodzina Aliny - mamy Leny, inne samotne matki Domu oraz siostry posługujące tym „najmniejszym”.

Chrzest mojej pierwszej córeczki był dla mnie wielkim wydarzeniem. Bardzo chciałam, by została chrześcijanką, tak jak każde dziecko przychodzące na świat w mojej rodzinie. Nie wyobrażam sobie, by mogło być inaczej. /mama Leny Marii/

Każde narodziny dziecka są radością matki, ale też radością całej wspólnoty. Matki pragną też, aby ich dzieci stawały się dziećmi Bożymi, żeby były ochrzczone. Takie uroczyste chwile mają często miejsce w naszym Domu. Każdy chrzest jest przeżywany inaczej, ale jedno jest wspólne: RADOŚĆ, że nowonarodzone dziecko staje się dzieckiem Bożym. /s. Pompilia Ziaja/