Papież zapalił świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom

24 grudnia 2014

Podczas niedzielnej modlitwy Anioł Pański Papież Franciszek zapalił świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Jest to znak jedności z najsłabszymi, pomijanymi, najbardziej potrzebującymi pomocy oraz symboliczne rozpoczęcie roku Caritas obchodzonego w Polsce w 2015 roku.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to jedna z najbardziej rozpoznawalnych akcji charytatywnych w Polsce. Pierwsza świeca Caritas zapłonęła w polskich domach w 1993 roku. Od 21 lat dzięki rozprowadzaniu świec Caritas corocznie otacza opieką tysiące dzieci w szkołach i świetlicach m.in. poprzez dożywianie, zapewnienie pomocy edukacyjnych oraz letniego wypoczynku. Ponadto 10 groszy z każdej świecy przeznaczane jest na pomoc dzieciom z zagranicy, w tym roku dzieciom uchodźców z Syrii i Iraku. Tegoroczna edycja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom odbywa się pod hasłem „Dziecko sercem rodziny”.

W 2015 roku Caritas w Polsce będzie obchodziła Rok Caritas, związany z 25 rocznicą reaktywowania Caritas po okresie komunizmu. Będzie to rok wspólnego podziękowania darczyńcom, wolontariuszom i pracownikom Caritas. Będzie również okazją do świętowania z osobami, które otrzymały pomoc oraz do postawienia sobie pytania o nowe zadania.

Ojciec Święty przesłał do Caritas Polska specjalne błogosławieństwo na Rok Caritas. Wyraził w nim „wdzięczność wszystkim ludziom dobrej woli, którzy wspierają działalność Caritas w Polsce i na świecie, jak również tym, którzy uczestniczą w tej ważnej misji Kościoła przez codzienną pracę, wolontariat, modlitwę, ofiary materialne i duchowe”. Zaznaczył także swoją pamięć o tych, którzy pozostają w potrzebie, a szczególnie rodziny borykające się z rozmaitymi problemami. Ponadto, udzielił Apostolskiego Błogosławieństwa wszystkim, zarówno pracownikom, wolontariuszom i darczyńcom, jak i podopiecznym Caritas.

(inf. prasowa CP, fotografia: www.caritas.pl)