Jeden procent dla Caritas Rozlicz swój 1% - program na rok 2018

Wspaniała inicjatywa na rzecz Domu Samotnej Matki w Matemblewie

W sobotę 23 listopada 2013r P. Monika i P. Joanna ze „Strefa Rodziny 3 Miasto” zorganizowały wspaniałą akcję dla Mam i dzieci przebywających w naszym Domu.

Osoby, które odwiedziły Dom zapragnęły dogłębnie poznać i wejść w potrzeby naszych podopiecznych oraz ofiarować im choć kawałek swego serca pełnego miłości.

„Wystarczył jeden dzień, aby doświadczyć uczucia radości, bycia potrzebnym i wywołać uśmiech na twarzach mam, dzieci i Sióstr”- tak wyrażały się te wspaniałe kobiety, które w ciepłej rodzinnej atmosferze spędziły z nami ten wyjątkowy czas.

A w ogóle co takiego działo się tego dnia?

Panie prowadziły różnego rodzaju warsztaty, wśród  nich „Rozmowy kwalifikacyjne w praktyce” podczas, którego nasze mamy dowiedziały się jak dobrze wypaść na rozmowie kwalifikacyjnej, jak się ubrać, jak się zaprezentować by zapunktować w oczach potencjalnego pracodawcy.

Kolejny warsztat dotyczył zakładania rodziny- rozmowy na temat bycia w związkach, jak rozmawiać z partnerem, jakie błędy najczęściej popełniamy, ćwiczono aktywne słuchanie i asertywne wypowiedzi.

Warto również wspomnieć o warsztatach taneczno-ruchowych ,w których brały udział mamy wraz ze swymi pociechami - mamom zostały przedstawione alternatywne formy spędzania wolnego czasu z dziećmi.

Kolejny blok tematyczny polegał na pokazaniu jak można łączyć zajęcia logopedyczne z zajęciami plastycznymi. Mamy dowiedziały się jak ćwiczyć poprawna wymowę (nawet z niemowlakami).

Na zakończenie odbył się warsztat kulinarny, podczas którego pensjonariuszki rywalizowały między sobą  w lepieniu pierogów. Jak stwierdziły Panie prowadzące zajęcia – każdy inny ale równie pyszny.

Na zakończenie pełnego wrażeń dnia wszyscy zasiedli do wspólnie przygotowanej kolacji.

Miłym akcentem były też życzenia urodzinowe dla S. Samueli, która była ogromnie wzruszona słowami życzeń i tortem przygotowanym przez swoje podopieczne.

Za te bezcenne gesty miłości, życzliwości, otwartości i za czas ofiarowany dla naszego Domu gorąco wszystkim dziękujemy…, no i zapraszamy na kolejną wizytę do Matemblewa