100 transportów!

Rainer von Scharpen  -  od 30 lat wspiera Gdańsk i Pomorze.

Były nauczyciel z Maria-Ward-Schule w Mainz (Niemcy) jest organizatorem 100 transportów z pomocą dla mieszkańców Gdańska i Pomorza: od żywności i odzieży poprzez sprzęt rehabilitacyjny aż po elementy  wyposażenia placówek medycznych.

Pierwszy  transport z pomocą, na którą składały się obuwie dla dzieci oraz paczki dla byłych więźniów obozów koncentracyjnych, dotarł w pierwszą niedzielę Adwentu 1981 roku do Sopotu, do parafii pw. Gwiazdy Morza (parafia, w której Pan von Scharpen był ochrzczony).

Drugi z kolei – już w lutym 1982 r. (w czasie stanu wojennego) zawierał żywność, odzież i obuwie i także dotarł do par. Gwiazdy Morza. Podczas tego transportu Rainer von Scharpen poznał dra Zakrzewskiego, z którym do dziś łączy go przyjaźń.

Transporty 3-7 także docierały do sopockiej parafii, by stamtąd pomoc w postaci żywności, odzieży i obuwia trafiać do mieszkańców Trójmiasta.

Transporty 8-10 skierowano do parafii św. Wojciecha, której ówczesny proboszcz prosił o dowóz materacy, pościeli i leków dla dzieci z domu dziecka. W tym samym transporcie przywieziono dary dla dziewcząt z domu prowadzonego przez siostry Pallotynki.

Kolejne transporty – aż do roku 1989 kierowane były do Seminarium Duchownego, zawierały jednak dary dla chorych Pomorzan: pomoc medyczną (leki, ale przede wszystkim łóżka szpitalne, stoliki przyłóżkowe, wózki inwalidzkie itp.).

W roku 1983 Rainer von Scharpen nawiązał kontakt z gdańską Caritas, współpraca trwa do dziś. Przez wiele lat Pan Scharpen przywoził do Polski artykuły, o jakie proszono –często „na zamówienie” – specjalistyczny sprzęt medyczny, czy wyposażenie placówek medycznych (prowadzonych przez Caritas i inne podmioty).

Dary z Niemiec trafiały do szpitali, hospicjum, ośrodków pomocy społecznej, domów opieki, ośrodków wypoczynkowych dla dzieci oraz osób prywatnych będących w potrzebie. Jego posługa przyczyniła się do poprawy jakości życia wielu osób.

Każdego roku pan Rainer von Scharpen 3-4 razy przywoził i przywozi dary od mieszkańców i firm z Niemiec. Organizując pomoc angażował wielu wolontariuszy, sponsorów, przyjaciół i rodzinę budując jednocześnie most porozumienia między Polską i Niemcami. Jak sam mówi „ważne jest, aby pokonać bariery i umożliwić spotkanie”.

W listopadzie 2013 r. do Polski trafił 100. transport z pomocą.

W czwartek 21 listopada o godz. 12 Pan Rainer von Scharpen, jego żona Marię oraz przyjaciel Peter, który im towarzyszył, zostali przyjęci przez abpa Sławoja Leszka Głódzia, który wręczył Panu Rainerowi oficjalne podziękowanie.

Słuzba i dobroć Pana Rainera zostały także docenione przez Zarząd Województwa Pomorskiego, w imieniu którego Pani Marszałek Hanna Zych - Cisoń wręczyła von Scharpenowi specjalne wyróżnienie.

Zachęcamy do lektury artykułu w Gościu Niedzielnym http://gdansk.gosc.pl/doc/1789275.Setny-transport