O nas

Caritas Archidiecezji Gdańskiej jest kościelną organizacją charytatywną Archidiecezji Gdańskiej powołaną dekretem Biskupa Gdańskiego w dniu 25 kwietnia 1990 roku.

Caritas służy pomocą Kościołowi diecezjalnemu w wypełnianiu posłannictwa dobroczynności chrześcijańskiej poprzez działalność charytatywną i humanitarną dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływającą z ewangelicznego przykazania miłości i mającą na uwadze godność każdej osoby ludzkiej bez względu na jej wyznanie, światopogląd, narodowość, rasę i przekonania. Wypełniając swą misję Caritas realizuje zadania w obszarze pożytku publicznego.

Caritas posiada osobowość prawną i działa w oparciu o przepisy prawa kościelnego, odpowiednie przepisy prawa państwowego oraz w oparciu o postanowienia własnego statutu.

Nadrzędną władzą Caritas jest Arcybiskup Gdański. Zarząd Caritas tworzą:

• Dyrektor – Ks. Janusz Steć
  • Zastępca Dyrektora – Ks. Piotr Brzozowski
  • Zastępca Dyrektora - Ks. Tomasz Kosewski
  • Sekretarz – Marta Szulc

Składająca się z trzech osób Komisja Nadzorcza: Ks. Stanisław Łada, Ks. Zbigniew Zieliński oraz Ks. Piotr Żynda, ocenia działalności finansową oraz całokształt stanu i działalności Caritas.

Organem doradczym Dyrektora CARITAS Archidiecezji Gdańskiej jest Diecezjalna Rada Caritas.

Podstawowymi jednostkami organizacyjnymi Caritas są:

- Parafialne Zespoły Caritas;

- Szkolne i Akademickie Koła Caritas;

- Placówki Specjalistyczne oraz inne jednostki wspomagające działalność lub strukturę Caritas.