Ośrodek Rehabilitacyjno - Edukacyjno - Wychowawczy

Ośrodek Rehabilitacyjno - Edukacyjno - Wychowawczy jest pierwszą niepubliczną placówką oświatową prowadzoną przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej. Niepełnosprawni intelektualnie uczniowie w wieku 6 - 25 lat realizują w nim obowiązek szkolny. Placówka zapewnia naukę, terapię pedagogiczną, logopedyczną, psychologiczną i rehabilitację o wysokim standardzie z udziałem doświadczonej i wykwalifikowanej kadry.

Oddziały edukacyjne zajmują się kształceniem specjalnym uczniów niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu umiarkowanym oraz znacznym.

Młodsza grupa edukacyjna – podstawowymi celami w pracy edukacyjno-terapeutycznej w tej grupie, jest doskonalenie umiejętności szkolnych, rozwijanie samoobsługi i nabywanie wiedzy oraz praktycznych umiejętności takich jak nauka pisania, globalne czytanie, podstaw matematyki i przyrody. Dodatkowo uczniowie uczą się samodzielności; estetycznego spożywania i przygotowywania posiłków, dbania o porządek miejsca pracy, przestrzegania zasad higieny osobistej. Regularnie usprawniana jest także świadomość ciała i koordynacja ruchowa. Podopieczni biorą udział w ćwiczeniach korekcyjnych oraz rehabilitacji. Podopieczni uczestniczą w zajęciach hipoterapeutycznych, dogoterapeutycznych, teatralnych i artystycznych.

Starsza grupa edukacyjna – w dużej grupie edukacyjnej są dzieci w wieku od 17 do 20 roku życia.. Oprócz zajęć edukacyjnych podopieczni są przygotowywani też do życia w społeczeństwie i samodzielnego funkcjonowania tj. trening ekonomiczny, poznanie miejsc użyteczności publicznej – sklep, poczta, bank. Większość zajęć służy rehabilitacji zawodowej i społecznej. Oddziały rewalidacyjne tworzone są z myślą o podopiecznych z głęboką niepełnosprawnością intelektualną.

REWALIDACJA – głównym zadaniem zajęć rewalidacyjnych jest dostarczenie wszelkiego rodzaju bodźców do wszystkich zmysłów podopiecznego, usprawnianie czynności samoobsługowych oraz rozwijanie procesu komunikacji z otoczeniem.

ZAJĘCIA LOGOPEDYCZNE – to proces usprawniania mowy i komunikacji przebiegający zgodnie z możliwościami i warunkami rozwojowymi dziecka, to nauka prawidłowego jedzenia i picia, nauka pozawerbalnych sygnałów komunikacyjnych, nadawanie znaczeń występującym wokalizacjom w przypadku dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną.

TERAPIA PSYCHOLOGICZNA –. Metody i techniki pracy dobrane są w taki sposób, aby były jak najbardziej efektywne. Praca z podopiecznymi prowadzona jest na każdym poziomie rozwoju i w każdym wieku. Terapia psychologiczna obejmuje dzieci z różnego rodzaju zaburzeniami rozwoju i dysfunkcjami intelektualnymi. W ośrodku udzielane jest również wsparcie psychologiczne rodzicom uczniów. Każdy może skorzystać z porad, konsultacji i pomocy psychologa.

REHABILITACJA – każdego dnia dzieci korzystają z usprawniania. Zajęcia rehabilitacyjne dopasowane są indywidualnie do każdego dziecka, aby efektywniej podnosić ich sprawność. Ponadto raz w tygodniu odbywają się zajęcia z gimnastyki korektywnej.

Edukacja w placówce realizowana jest na podstawie ustawy z dnia 7 IX 1991r. o systemie oświaty. Nadzór nad placówką sprawuje Wydział Edukacji Starostwa Powiatu Gdańskiego i Pomorskie Kuratorium Oświaty.