Centrum Wsparcia dla Dzieci i młodzieży im. bł. Piotra Jerzego Frassatiego

osoba odpowiedzialna za placówkę: Patrycja Skrzyńska

Numer konta: 0

NASZA MISJA

„Sam jeden nie dokonasz niczego , ale jeśli

Bóg będzie ośrodkiem każdego Twojego

działania, wtedy dojdziesz do celu”

Bł. Piotr Jerzy Frassati

Centrum Wsparcia dla Dzieci i Młodzieży im. bł. Piotra Jerzego Frassatiego działa dzięki współpracy Caritas Archidiecezji Gdańskiej z Miastem Gdańsk.

Usytuowane jest na terenie „Starego Wrzeszcza’, zwłaszcza w obrębie ulic: Jesionowa, Partyzantów, Batorego, Gen. de Gauelle’a. Jest to obszar zagrożony wykluczeniem społecznym oraz całym spektrum destrukcyjnych zachowań wypływających z faktu życia w ubóstwie społecznym, materialnym i emocjonalnym.

Pragniemy pokazać młodym ludziom, alternatywne sposoby spędzania czasu wolnego oraz istnienie możliwości dokonywania dobrych wyborów w swoim życiu.

Uczestnictwo w zajęciach jest całkowicie dobrowolne, każdy kto tutaj przychodzi robi to z własnej woli. Osoby pracujące w Centrum wraz z uczestnikami przygotowują szeroką i atrakcyjną ofertę zajęć pozaszkolnych.

Placówka proponuje zajęcia dla dzieci w trzech grupach wiekowych: 3-5lat, 5-10lat, 11-20lat, dla wszystkich chętnych bez względu na sytuację życiową. Każda grupa rozwija się pod okiem doświadczonego wychowawcy.

Szczególną wagę przywiązuje się do reedukacji, wyrównywania poziomu wiedzy
i umiejętności szkolnych, a w przypadku grupy najmłodszej odpowiedniego przygotowania szkolnego. Przy wsparciu wolontariuszy, dzieciom udzielana jest pomoc w odrabianiu lekcji, zrozumieniu i opanowaniu materiału szkolnego.

Oprócz nauki Centrum oferuje ciekawe zajęcia artystyczne, ruchowe, kulinarne, warsztatowe, integracyjne i filmowe rozwijające wrażliwość.

Nasza placówka dla wielu dzieci jest „drugim domem” gdzie wspólnie tworzymy  atmosferę zrozumienia, bezpieczeństwa i wsparcia emocjonalnego.

Patron

Bł. Piotr Jerzy Frassati (ur. 06.04.1901 w Turynie, zm. 04.07.1925)

Ukazywany jako wzór dla współczesnej młodzieży. Jego postać jest przykładem życia świeckiego chrześcijanina do końca oddanego Bogu i własnemu powołaniu. Wbrew stereotypowi, że święty powinien być doskonały w każdej dziedzinie, Frassati miał także słabe strony. Nauka przychodziła mu z trudem, jego rodzina nie była idealna. Dwa razy nie zdał do następnej klasy i został przeniesiony do szkoły prowadzonej przez Jezuitów. Tam rozpoczął praktykę codziennej Eucharystii.

Od dziecka wykazywał szczególną wrażliwość na ludzką nędzę. Od lat młodzieńczych należał do różnych stowarzyszeń kościelnych i społecznych. Osobiście zaangażowany w pomoc ubogim w okolicy. O sprawiedliwość społeczną walczył także na płaszczyźnie politycznej. W latach studenckich założył wraz z grupą przyjaciół „Stowarzyszenie Ciemnych Typów”, którego celem był apostolat wiary i modlitwy. Szczególnie kochał góry i górskie wędrówki.

Zmarł w wieku 24 lat z powodu choroby Heinego Medina, którą zaraził się prawdopodobnie od jednego ze swoich ubogich podopiecznych.

Powiedział: „Jezus przychodzi do mnie w Komunii Świętej każdego dnia, a ja odwdzięczam Mu się za to w dostępny mi, skromny sposób odwiedzając Jego biedaków”