Dom Hospicyjny Caritas im. św. Józefa

e-mail: hospicjumgd@caritas.pl

osoba odpowiedzialna za placówkę: Ks. Tomasz Kosewski

Numer konta: 18116022020000000103135342 Millennium SA

Idea powstania Domu Hospicyjnego w Sopocie zrodziła się jako wspólna inicjatywa władz miejskich Sopotu, Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Fundacji Dobroczynności Atlas. Porozumienie w tej sprawie podpisano 19 lipca 2002 roku w Urzędzie Miejskim w Sopocie. Na jego mocy Prezydent Sopotu i Rada Miasta przekazali Gdańskiej Caritas w wieczyste użytkowanie działkę, przylegającą do Szpitala Wojewódzkiego Zespołu Gruźlicy i Chorób Płuc przy Alei Niepodległości 632 w przepięknym miejscu jakim jest Park na Stawowiu.

Fundacja Dobroczynności Atlas zobowiązała się do całkowitego wykonania prac budowlanych oraz ich sfinansowania. Bardzo szybko powstał projekt architektoniczny wykonany przez zespół pod kierownictwem Pana mgr inż. arch. Jacka Szymczaka.

28 maja 2003 roku podczas audiencji ogólnej Ojciec Święty Jan Paweł II udzielił swojego błogosławieństwa dziełu, jakim stała się budowa Domu Hospicyjnego. W dzień patronalny Św. Józefa 19 marca 2003 roku Metropolita Gdański Ks. Abp Tadeusz Gocłowski dokonał poświęcenia placu pod budowę nowego Hospicjum.
W kwietniu 2003 rozpoczęto prace budowlane na terenie Parku na Stawowiu.

Rok 2003 zakończył się całkowitym zrealizowaniem zamierzonych planów budowlanych. Generalny wykonawca, firma Stan-Dom z Lęborka robiła wszystko, by dotrzymać terminu oddania obiektu do użytku. Nadzór nad całością inwestycji pełniła nieodpłatnie Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska.
Zgodnie z zaplanowanym terminem w dniu 19 marca 2004 roku Dom Hospicyjny im. Św. Józefa został oddany do użytku. Uroczystość otwarcia zgromadziła wielu gości. Obecni byli: dobroczyńcy Zarząd Grupy Atlas reprezentowany przez prezesa Romana Rojka oraz prezesa Mariusza Jurkowskiego wraz z rodzinami, władze miasta Sopotu, goście z kraju i z zagranicy. Poświęcenia budynku dokonał Metropolita Gdański Ks. Abp. Tadeusz Gocłowski.
Na piętrze budynku, liczącego w całej powierzchni 1500 m², znajduje się 20 pokoi jedno i dwuosobowych, każdy z łazienką, dyżurki pielęgniarskie oraz pięćdziesięciometrowy taras. Budynek zaprojektowano na planie kwadratu, w jego środku znajduje się patio z fontanną.

Obecnie działalność placówki jest współfinansowana przez NFZ.

Patron

św. Józef

Był rzemieślnikiem, wykonującym prace w drewnie, metalu, kamieniu. Po raz pierwszy wspomniany w Ewangeliach z okazji jego zaślubin z Najświętszą Marią. Wspominany także z okazji poczęcia Pana Jezusa, spisu ludności, narodzenia Pana Jezusa, ofiarowania Go w Świątyni pokłonu Trzech Mędrców, ucieczki do Egiptu i powrotu do Nazaretu. Gdy wspominane jest publiczne nauczanie Pana Jezusa, istnieje jedynie wzmianka o św. Józefie. Według podania już wówczas nie żył, więc miał najpiękniejszą śmierć, bo na rękach Jezusa i Maryi, także najuroczystszy pogrzeb, bo z Ich udziałem. Dlatego też św. Józef jest uważany za szczególnego patrona dobrej śmierci.