Młodzieżowa Placówka Wychowawcza

e-mail: mbednarz@caritas.pl

osoba odpowiedzialna za placówkę: Marcin Bednarz

Numer konta: 0

Młodzieżowa Placówka Wychowawcza Caritas działa w Sopocie od jesieni 2000 roku.

Jej zadaniem jest otoczenie opieką dzieci i młodzieży dotkniętych trudnościami wychowawczymi i szkolnymi. Zatrudnieni w placówce wychowawcy oraz wolontariusze  z oddaniem starają się realizować w praktyce ideały wychowawcze, które służą integralnemu rozwojowi młodego człowieka, nieraz zagubionego na skutek zaniedbań ze strony rodziny i środowiska oraz doświadczonego pierwszymi błędami popełnionymi podczas nieumiejętnego wchodzenia w początki dorosłego życia.

Młodzi ludzie przychodzący do Placówki to najczęściej uczniowie gimnazjów i liceów zamieszkali w Sopocie. Stanowi ona dla nich alternatywę pozwalającą pożytecznie spędzać czas wolny – zamiast marnować go na ulicy, czy w patogennych środowiskach.

Wychowankowie uczestniczą w zajęciach w dwóch dobranych wiekowo grupach: 8-12 i 13-19 lat. Wszyscy mogą korzystać z szerokiej gamy zajęć: sportowych, plastycznych, integracyjnych i teatralnych, a także z wspólnych wyjazdów wyjazdów w polskie góry. Ponadto, od pięciu lat regularnie co sezon realizujemy "Letnią Szkołę Charakterów", dzięki której młodzież ma szansę nauczyć się żeglowania na morzu oraz przeżyć niesamowitą przygodę swojego życia. Ponadto każdy ma możliwości otrzymania pomocy w nauce w postaci indywidualnych korepetycji.