Świetlica "Słoneczne Wzgórze"

e-mail: wzgorze@caritas.pl

osoba odpowiedzialna za placówkę: Sylwia Zimny - Trzoska

Numer konta: 0

Placówka Wsparcia Dziennego   Świetlica „Słoneczne Wzgórze” działa już od 2007 r. To placówka typu opiekuńczego przeznaczona dla dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 21 lat. Działalność placówki jest współfinansowana ze środków Miasta Gdańska. Odpowiada na potrzeby trudnego środowiska jakimi są dzielnice Gdańska: Orunia, Lipce, Św. Wojciech.
Podstawowym celem działalności świetlicy jest wspomaganie rodzin w procesie opiekuńczo-wychowawczym poprzez zorganizowanie dzieciom czasu i zapewnienie jego spędzania w sposób atrakcyjny i akceptowany społecznie.
W świetlicy dzieci mogą bezpiecznie spędzić czas, odrobić lekcje korzystając z pomocy wychowawców, spotkać się z przyjaciółmi, zawierać nowe znajomości, nabywać i doskonalić swoje umiejętności społeczne niezbędne dla funkcjonowania w codziennym życiu. Mogą także zawsze skorzystać z posiłku dostosowanego do pory dnia i czasu przebywania. Dzieci objęte są także, opieką psychologiczną . W celu zmiany ich sytuacji życiowej współpracujemy zarówno z  rodzinami naszych podopiecznych jak i szkołami oraz  instytucjami wspierającymi rodzinę.

W czasie ferii zimowych oraz wakacji w świetlicach organizowane są półkolonie, natomiast w czasie wakacji, dzieci i młodzież uczęszczająca do świetlicy może także wziąć udział w wyjazdowych formach wypoczynku organizowanych przez Caritas .

Przykładowe formy pracy Świetlicy:

- Zajęcia pedagogiczne : Realizacja programu wychowawczego - terapeutycznego „Warto dobrym być !” Anny Zarębskiej zgodnego z wytycznymi do spraw wychowawczych MEN.

- Zajęcia artystyczne: m.in. zajęcia teatralne, zajęcia plastyczne: rysunek, szkło, małe formy artystyczne, dekoracje z wykorzystaniem niekonwencjonalnych technik plastycznych itp.; zajęcia taneczne i muzyczne, udział w wystawach, koncertach, festynach itp.

-  Zajęcia integracyjne i interakcyjne: gry i zabawy świetlicowe,  dyżury i zajęcia samoobsługowe i gospodarcze, konkursy, zabawy taneczne i muzyczne. Organizowanie wychowankom możliwości udziału w zdarzeniach okolicznościowych poza placówką(koncerty, festyny, pokazy).

- Zajęcia edukacyjne m.in. pomoc w nauce, nadrabianie zaległości szkolnych, gry edukacyjne na komputerze, zajęcia doskonalące znajomość języków obcych, pomoc
w przygotowaniu do sprawdzianu szóstoklasisty, trzecioklasisty

Pobyt dziecka w placówce jest nieodpłatny i dobrowolny

Świetlica jest czynna od poniedziałku do piątku Zajęcia prowadzone są w dwóch grupach: Grupa Świetlicowa (poniedziałek – piątek w godzinach 12:00 – 17:00), Klub Młodzieżowy (kilka razy w tygodniu w godzinach 17:00 – 19:00).