Dzień Otwarty w Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II.

Nasz Dzień Otwarty w ramach obchodów XX- lecia Caritas Archidiecezji Gdańskiej  rozpoczęliśmy od zajęć prowadzonych przez pracowników Rehabilitacji. Zwiedzający mogli uczestniczyć w gimnastyce porannej i zobaczyć na czym polega praca rehabilitantów    w naszej placówce.

W kawiarence  przy kawie i cieście obejrzeliśmy pokaz slajdów ukazujący życie w Naszym Domu. Następnie wspólnie z Panem Tadeuszem Zydlem zaśpiewaliśmy kilka refleksyjnych i patriotycznych utworów.

W tym samym czasie w pracowni terapii zajęciowej, odbyły się zajęcia z arteterapii, gdzie każdy chętny mógł wspólnie z mieszkańcami wykonać prace plastyczne.

W jadalni odbył się  wykład i prezentacja multimedialna Pani Zofii Pawłowskiej, która mówiła o roli aktywności w życiu człowieka na przykładzie własnych przeżyć.

W godzinach popołudniowych Mszę Św. odprawił  Ks. Janusz Steć- Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

W jadalni przy słodkim poczęstunku słuchaliśmy muzyki poważnej w wykonaniu zespołu muzycznego naszych wolontariuszy w składzie: Agata, Sandra, Grzegorz, Ania.Na koniec wolontariusze ze Szkolnego Koło Caritas z Zespołu Szkół Nr 4 w Gdańsku zaprezentowali nam pokaz multimedialny obrazujący życie Ojca Świętego Jana Pawła II.

Dzień Otwarty był okazją do zapoznania się jak na co dzień działa nasze Centrum.

Dziękujemy wszystkim gościom za przybycie.