Dzień Otwarty w Świetlicy „Pod Kasztanem”

19 kwietnia w ramach obchodów XX-lecia Caritas Archidiecezji Gdańskiej odbył się Dzień Otwarty Świetlicy. Na ten wyjątkowy dzień przygotowaliśmy „dla każdego coś miłego”. Dzieci z młodszych klas szkół, do których uczęszczają nasi podopieczni, mogły uczestniczyć w zorganizowanych dla nich zajęciach. Dla rodziców otworzyliśmy „Kasztanowy kącik porad”, zaś dla wszystkich gości od 15:00 świetlicę zamieniliśmy w Kawiarenkę „Pod Kasztanem”. Serwowaliśmy tam własnoręcznie przygotowane desery i napoje, które każdy z przybyłych mógł wybrać z prawdziwego menu i zamówić u kelnerów. Były momenty, kiedy kawiarenka „pękała w szwach”, a kelnerzy (podopieczni) i obsługa kuchni (ciotki i wujkowie) uwijali się jak w ukropie, by obsłużyć tak znamienitych gości jak: nasz dyrektor Ks. Krzysztof, Panie dyrektor Szkoły Podstawowej nr 16, klasa I B tej szkoły wraz z wychowawcami, Świetlica Stowarzyszenia „Dom Rodzinny Nasze Dzieci” z gdańskiego Chełmu, pracownicy i podopieczni Świetlicy ŚHP 11-6 oraz rodzice i opiekunowie naszych dzieci.
Po słodkim poczęstunku każdy miał możliwość obejrzenia wystawy prac Kasztanów „Kadry z życia Świetlicy” oraz prezentacji multimedialnej przygotowanej przez Dorotę, która obrazowała 8 lat naszej działalności. Na zakończenie dnia nasi podopieczni wzięli udział w quizie o świetlicy.
Dzień był bardzo udany. Zarówno goście jak i organizatorzy wracali do domu zadowoleni.

-obsługa kuchenna :) -